Снимка БГНЕС, архив

МОН предложи 15 дни отсъствия на деца да бъдат извинявани директно от родители, вместо да се чака одобрение на директорите и класните ръководители. Идеята бе това да отговори на исканията на десетки родители да не чакат за е-бележки за отсъствие по болест или за решение детето да отсъства по семейни причини.

Това обаче изправи училищните директори на нокти. Ето какво пише директорът на 119-то СУ Диян Стаматов, който е и шеф на най-голямата работодателска организация в образованието:

"Предложението за 15 дни отсъствия е новото противопоставяне между родители и училищни директори.

Родителите имат своите аргументи, които по никакъв начин нямат нищо общо с образованието.

Директорите се явяваме консервативен вариант на стабилност.

МОН в желанието си да либерализира един чисто здравен казус, с безсилието на родната здравна система, вкарва идея, която предвещава нови образователни недостатъци.

Честно е да се каже открито, образованието в страната ни е в сериозна криза.

Много симпатичното предложение, каквото е 15 дни отсъствия, без никакви условия, биха довели до нови усложнения в училищата. 

За родителите и учениците новите 15 дни отсъствия изглеждат нова ваканция. Дали е така?

Чуват се ясно гласове, че това е форма за облекчение за родителите! Не, за учениците!

С това предложение държавата прехвърля в ръцете на родителите редица отговорности, които до сега бяха споделени с училището.

Важна отговорност.

Дебатът по предложението на МОН е важен за обществото ни, за да даде отговор на много въпроси. Готови ли сме за една съвременна либерализация?!%
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase