Снимка БГНЕС, архив

Мобилна група от психолози ще оказва подкрепа на ученичка от Варна, станала обект на агресия. Те ще работят и с останалите ученици, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Министерството на образованието и науката е стартирало цялостна проверка по случая. Информацията към този етап е, че замесените са от няколко професионални гимназии във Варна. Затова и във всяко от училищата ще работят психолозите от мобилната група. Ще бъде оказана и допълнителна подкрепа на учители от засегнатите училища за повишаване на квалификацията им за реакция при такива случаи и за тяхната превенция.

Регионалното управление на образованието във Варна е сезирало Държавната агенция за закрила на детето и е подала сигнал на органите на МВР.

Министерството на образованието и науката вече създаде организация във всеки от шестте центрове за психологическа подкрепа в страна да могат да се приемат сигнали и да се обсъждат конкретни случаи от българските училища с цел бърза реакция и превенция на случаи на насилие. Става дума за единайсетокласничка от Варна, която е била удряна, обиждана и унижавана от група ученици на възраст от 15 до 18 години. Насилието е станало в градска среда, а случаят стана известен след като вчера в социалните мрежи бяха публикувани поредица от видеа с извършеното деяние. Няколко часа по-късно клиповете са изтрити, но са били видяни от директори на училища, които разпознават свои ученици участвали в агресията.

До момента е установено, че има такива от Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн, Професионална гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров" и Професионална гимназия по сторителство, геодезия и архитектура „Васил Левски". Полицията продължава установяването на още лица участвали в деянието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase