Снимка БГНЕС

Очаква се 5 млн. британчета да ползват платформата на Shcolo от септември, след като тя стана собственост на американската Juniper Education. Това каза пред Dnes.bg Симеон Предов от Shkolo.

Той категорично подчерта, че личните данни на българските ученици няма да бъдат предоставяни, тъй като Juniper Education купува активите на компанията и нейните разработки. Повод са притесненията на учители и директори в социалните мрежи какво ще стане с данните на децата, които са качени в платформата. Появиха се спекулации, че лични данни на нашите деца ще „изтекат“ в Англия и това едва ли не е заплаха за националната сигурност.

Още по темата
"Не е ставало дума за никакви лични данни. Представете си, когато от септември британските училища започнат да я ползват, сигурно пък ще започнат въпросите – какво става с данните на техните ученици. Уверявам, че ние ще продължим да работим по българското законодателство, което включва и Закона за личните данни", коментира Предов. По-рано през деня Мирослав Джоканов от Shcolo написа в профила си във фейсбук, че "в Англия никой не се интересува от тройките на Иванчо“.

Предов успокои също, че продажбата на платформата не означава, че Shcolo се оттегля от България. По-рано директори коментираха, че ако те напуснат нашия пазар, остава алтернативата на хартиените дневници и доста тромавата електронна система на МОН – НЕИСПУО, с качването на данни в която постоянно има проблеми.

"Напротив, планираме и допълнителни разработки, които ще улеснят българските учители и директори", каза Предов. По неговите думи е възможно новият собственик да прояви интерес и към адаптиране на платформата за други пазари. "Те имат подобни разработки, но технологично нашата платформа е по-добра и британците имат остра нужда от нас. Хората трябва да се радват, че у нас има подобно технологично постижение", каза той.

По-рано днес в резултат на множеството публикации по темата МОН сезира ДАНС и Комисията за защита на лични данни за продажбата и заяви, че не е било информирано за продажбата. "Нашият управител Любомир Ваньов говори с тях и предаде нужните документи", посочи Предов.

Shcolo стартира у нас през 2016 година с идеята постепенно да замени хартиените дневници, като предоставя в реално време информация за оценките на ученика, родителските срещи и максимално улесни комуникациятаа с родителите. По неофициални данни на директори близо 70% от училищата продължават да използват електронния дневник на "Школо", който има редица предимства - модули за оценки, отсъствия, отзиви, контролни, среден успех на учениците, родителски срещи, учебни материали, състезания, тестове. В същото време работещата от 2022 година официална платформа на МОН, която в началото направо забиваше, и досега има проблеми с някои от функциите. „Нямаме обратна връзка, когато възникне проблем, няма кой да реагира от страна на НЕИСПУО, не знаем кой стои зад него“, оплакват се училищни директори.

"Джунипър Едюкейшън", която купи платформата, работи с над 14 000 училища във Великобритания, предоставяйки интегрирани софтуерни решения за класната стая, администрацията, управлението на човешките ресурси и ангажирането на родителите към образователния процес. Той е най-големият доставчик на образователен софтуер на Острова. „Компанията има доста амбициозни планове за развитието на платформата“, допълни Предов.

Всичко по темата Школо вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase