Ирена Атанасова. Снимка: БГНЕС

От името на ПГ на БСП Ирена Анастасова призова образованието да стане национален приоритет, а политиците да постигнат надпартийно съгласие затова.

Причината за това станаха слабите резултатите на българските ученици, станали ясни от мождународното проучване PISA.

„В последните във всички медии между скандалите в НС и между партньорите в управляващата коалиция, убийства, катастрофи и обири, проби новината за поредната международна оценка за качеството на средното образование, което показа отчайващите резултатите“, посочи тя.

Социалистката попита риторично къде са докладите на МОН.

Според нея резултатите са шокиращи, но не и за работещите в системата.

„Това е последователен срив за последните 20 години след две големи реформи, които в голяма степен доведоха до това, защото те бяха направени с цел да обслужат партийни и икономически интереси – от издателствата до неправителствени организации. Ученикът е център на системата само на думи, всъщност той е жертвата на тези брутални реформи. Това е провалът на системата на всички управляващи през тези години“, каза Анастасова.

По думите й постиженията на учениците зависят от финансовите възможности на родителите, от мястото където живеят учениците.

„Неравенството в образованието е огромно. Ние сме една от десетте държава в цялото изследване, в които 50% от различията в резултатите се обяснява с различията в училищата“, посочи още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase