Снимка: БГНЕС

Заплатите на завършилите "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" са се увеличили с почти хиляда лева. Те са имали среден облагаем доход 6469 лв. при 5592 лв. през миналата година. Завършилите същото направление в Нов български университет са били облагани върху 5767 лв. при 4333 лв. м.г. Това показват данните на изданието за 2023 година на Рейтинговата система на висшите училища в България, което беше представено в Министерството на образованието и науката.

На ниво професионални направления най-висок среден облагаем доход получават завършилите „Информатика и компютърни науки" и „Военно дело" (над 4000 лв.), следвани от тези, които са завършили „Металургия", „Математика", „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми", „Комуникационна и компютърна техника" и „Национална сигурност" (между 3000 и 4000 лв.).

Класацията регистрира продължаващи тенденции за подобряване на реализацията на завършилите на пазара на труда, повишаване на дела на чуждестранните студенти в България и увеличаване на броя и влиянието на научните публикации на българските висши училища, пише "24 часа".

Независимо от негативните икономически ефекти, свързани с войната в Украйна, делът на регистрираните безработни сред българските граждани, завършили през предходните 5 години висше образование в страната, се задържа близо до достигнатото през миналата година рекордно ниско равнище от малко над 2% при нива от 3,5% през 2021 година.

Другите показатели за реализацията на завършилите на пазара на труда продължават да се подобряват, достигайки до рекордни за последното десетилетие стойности. Делът на завършилите, които не се осигуряват в страната спада до рекордно ниско равнище от 14% през 2023 година от близо 17% през миналата година и от над 25% през 2014 година. Делът на наетите висшисти, които през първите 5 години след завършването си работят на позиция, за която се изисква висше образование, нараства до над 59% през 2023 година при 54% през миналата година и при 46% през 2014 г. Средният облагаем доход на завършилите също нараства, достигайки до над 2200 лева през 2023 г. при 1839 лева през миналата година и едва 980 лева през 2015 година.
Най-ниска безработица (под 1%) се наблюдава сред завършилите професионалните направления „Медицина", „Фармация", „Стоматология", „Военно дело" и „Математика", а най висока сред завършилите „Социални дейности" (3,4%).

Най-висока степен на приложение на придобитото висше образование (над 90%) се наблюдава сред завършилите „Медицина", „Стоматология", „Фармация" „Военно дело" и „Теория и управление на образованието", а най-ниска сред завършилите „Туризъм" (26%).

Най-голям дял (над 94%) от завършилите се осигуряват в България сред тези, които са се обучавали в направленията „Теория и управление на образованието", „Военно дело" и „Фармация", а най-малък – сред завършилите „Транспорт корабоплаване и авиация" и „Изобразително изкуство„ (под 70%).

Най-висок среден успех от дипломата за завършено средно образование имат студентите в първи курс за учебната 2022-2023 година в направленията „Медицина" (5,63), „Фармация" (5,56), „Стоматология" (5,53), „Математика" (5,42), „Информатика и компютърни науки" (5,36) и „Ветеринарна медицина" (5,35).
С най-нисък успех от завършено средно образование са първокурсниците в направление „Материали и материалознание" (4,42).

Средният успех от дипломата за завършено средно образование на приетите в първи курс студенти в страната като цяло е 5,08, което е най-високото измерено ниво, откакто се поддържат данни по този индикатор в рейтинговата система от 2013 година насам.

По конкретни висши училища с най-висок успех от средното образование са приетите първокурсници в направление „Информатика и компютърни науки" на Софийския университет (5,75), следвани от тези, приети в направленията „Обществени комуникации и информационни науки" на Американския университет и в „Медицина" на Медицинския университет – София (5,72).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase