Снимка БГНЕС

"Философията "Парите следват студента" вече не работи достатъчно добре в сферата на висшето образование. Трябва да бъдат намерени адекватни механизми".

Това каза пред БНР новият ректор на Софийския университет проф. Георги Вълчев.

"Висшето образование трябва да съхрани целия потенциал, създаван през годините. Изследователската работа също изисква сериозен финасов ресурс. Има редица въпроси, които трябва да бъдат обсъдени.

Не искам да бъдем разбрани грешно - че единствено заплатите ни вълнуват, но те също са изключително важен елемент, посочи ректорът. "Колегите се чувстват недооценени", добави ректорът.

Сложен е и проблемът с издръжката на ежедневния учебен процес и на изследователската дейност, отбеляза той.

"Проектното финансиране почти замени нормалното през последните години. То е прекрасен механизъм, но трябва да се фокусира върху по-сериозни капиталовложения за апаратура и софтуерни продукти".

Студентските такси са последното нещо, което мислим да увеличаваме, увери обаче проф. Вълчев.

"Стипендиите на младите хора също са много ниски. Това кара много от тях да започват работа".

Още по темата

От години нямаме нормални капиталови разходи, подчерта той. Разполагаме с много остарял сграден фонд.

"На първо време основна грижа ще бъде обезпечаването на ежедневните дейности и административните процеси. Университетът е сложна структура. Трябва да дадем спокойствие на колегите, че всичко продължава в нормален ритъм", обясни ректорът

Студентите ни получават изключително добро образование, но не сме си заровили главата в пясъка и знаем, че трябва да пордължаваме в тази посока, заяви ректорът.

"Предстоят съвместни програми с европейски партньори, които ще ни синхронизират с образователните процеси в световен мащаб".

Проф. Вълчев коментира необходимите стъпки, които трябва да се предприемат, за да стане лидер Софийският университет не само на национално ниво, а и в световен мащаб.

"Когато образованието се обявява за национален приоритет, трябва да има адекватно държавно финансиране. Ще положим усилия и за създаване на съвместни програми с бизнеса. Ще разчитаме също на дарителство. Без последователно и адекватно финансиране няма как да очакваме изключилно бърз скок в световните класации.

Интересът към обучение в България идва основно от страните извън европейското образователно пространство, като изключим висшите медецински училища. Ще обновим тези програми в следващите години, но имаме проблем с визовите режими и административните процедури"

Предприемаме стъпки, за намалим броя на отпадащите студенти, разказа още ректорът.

Младите хора все по-трудно избират пътя на докторанта, посочи той.  

"В много европейски страни се увеличава срокът на редовната докторантура. Трябва да бъдем гъвкави. Стипендиите са ниски. Ще търсим най-добрите решения с официалните институции".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase