Снимка БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ и бивш министър на образованието Красимир Вълчев остро разкритикува предвидения бюджет за образование, който отново намалява разходите.

Във фейсбук той написа:

"Делът на разходите за висше образование като процент от БВП ще падне за трета поредна година (от 0,76% през 2021 г. на 0,6% за 2024 г.). Трети проектобюджет на Асен Василев и Николай Денков, трето поредно намаление.

Проектобюджет 2024 не предвижда нищо допълнително за висше образование. Няма да продължи нито една от политиките, които се провеждаха предходните години. Не са планирани допълнителни средства за:

1. Увеличаване на финансирането в зависимост от оценка за качество и реализация. Освен повишаване на средствата за обучение в специалности и висши училища с висока оценка, тази политика включва и намаляване на финансирането и приемът за специалностите и ВУ с ниска оценка. Висшето образование е единствената публична система, в която финансирането зависи от качествена оценка.

Още по темата

2. Повишаване на минималните възнаграждения за академичните длъжности. Ще се задълбочи изоставането от останалите сфери. Висшите училища и сега трудно мотивират най-добрите студенти за академична кариера. В основата на доброто висше образование е възможността да се възпроизвеждат школи (катедри). Минималната заплата за асистент има сигнално значение за младите хора, които решават да се включват в академична професия.

3. Намаляване на разликата във финансирането между различните професионални направления. В предходните години се ограничаваше приемът в специалностите от социалните, стопанските и правните науки съпроводено с увеличение на финансирането на един учащ. Увеличаваха се и разходните нормативи за инженерните, природо-математическите, изкуствата и хуманитарните направления.

Висшите училища ще трябва сами да се справят с увеличената обща МРЗ и разходите за издръжка. Няма да има повишение и на стипендиите на студентите и докторантите, поради което реалният им размер ще намалее заради инфлацията.

Но важното е, че имаме академик за министър-председател".

Вълчев в момента е председател на Комисията по образование в парламента и неведнъж е критикувал намаляващите разходи в тази сфера.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase