Снимка БГНЕС, архив

“Нямам окончателни потвърждения от МФ по отношение на Бюджета за 2024г. По отношение на трудовите възнаграждения на академичния състав, освен тези 38 млн. лв., които са свързани с увеличението, което стана с бюджета за 2023г., ние сме поискали още 43 млн. лв. за допълнително увеличение за 2024г., което да гарантира увеличение на работната заплата в рамките на 10% на академичния състав. Поискали сме повече средства за работни заплати в БАН - около 26 млн.лв. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на изслушването му в Комисията по образование и наука към НС, предаде БГНЕС.

Проф. Цоков коментира върху какви нови учебни методи работят.

“Конкретно за методите на обучение, ние търсим възможности чрез квалификацията и споделяне на добри практики да се засили използването на интерактивни методи от страна на учителите в рамките на училищното образование, използването на дигитални ресурси. Около 17 500 учители в следващата седмица ще се квалифицират по отношение на работа с платформата дигитална раница”, обяви той и добави, че за тях е много важно и изграждането на STEM центровете и STEM кабинетите.

“В момента извършваме проверка на началниците на регионалните управления, които излизат в дългосрочен болничен въпреки доказаните нарушения и ние нищо не можем да направим по-нататък. Това продължава с месеци наред и наистина трябва да има законодателно решение, за да може по-ефективно и по-добре да се управлява системата свързана с териториалните органи на МОН”, поясни образователният министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase