fallback

Ученикът от Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски" Георги Пашалиев постигна исторически успехи за България в сферата на изкуствения интелект.

Дванадесетокласничкаta Мария Дренчева, също от математическа гимназия, пък се доказа като една от най-добрите математички в Европа. Телевизия Bulgaria ON AIR ви среща и с Теодора Тодорова от ПМГ "Никола Обрешков" в Бургас, която също показва забележителни възможности.

Oще по темата
"Винаги съм обичал математиката и съм харесвал начините, по които може да се приложи в реалния свят. Започнах да се интересувам от изкуствения интелект, оказа се, че до голяма степен зависи повече от математиката. Реших, че искам да видя как математиката се прилага в това отношение", сподели Георги в "България сутрин".

Тримата работят по различни проекти, но темата е една и съща. Участват и в програма за научни изследвания. В рамките на няколко месеца са се занимавали с изследвания върху изкуствения интелект, като тримата наши таланти работят рамо до рамо с реномирани учени, от които черпят знания.

Мария Дренчева посочи за Bulgaria ON AIR, че математиката е универсална наука, а изкуственият интелект се базира именно на математика.

"Има много различни подразделения. Той се базира на математика и машинно обучение. Данни се кодират под формата на вектори и числа, за да се извърши машинно обучение. Всичко се пренася в цифров вид. Изкуственият интелект е инструмент и много зависи от кого ще се използва. Вече има голямо приложение за доброто на хората. Не съм решила къде ще уча, но искам да се върна в България и да се развивам тук", коментира тя.

Теодора Тодорова отбеляза, че когато знаеш, че допринасяш за гордостта на страната, това те кара да се чувстваш приятно и да продължаваш напред.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Анонимен

преди 7 месеца

До Анонимен 46, от тредовете излиза малко по-различно. Човекът е прав :) когато не сте специалисти нямате право да окачествявате и да се изказвате по дадена тема. Научете се къде ви е мястото! Стига сте блещили без да сте наясно с темата. Време е да се научите да водите смислени диалози, а не да нападате някого просто защото сте злобари! Браво на момичетата! Време е да чуем тях, не форумните всичколози.

41

?????

преди 7 месеца

"за по-добро бъдеще..."?!?!? Ама вие сериозно ли изпльоскате това?!?

40

ха

преди 7 месеца

Изкуственият интелект в България е вече измислил и такива ученици. Я да видим кой кого. Дали ИИ е измислен или той вече е измислил тия дето уж го измислят. Туй е проста рекурсия... Човек-ИИ-човек-ИИ... Или ИИ-човек-ИИ-човек...

fallback