В рамките на съвместна инициатива на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и Оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" възпитаници на седем професионални гимназии в страната посетиха инфраструктурни обекти - тунели, жп прелези, пристанища, изградени с европейско финансиране.

"В рамките на европейската година на уменията се предвижда да се повишават уменията на всички нива в образованието, така че съответните ученици да могат да променят професиите си, да се запознават с нови такива и да бъдат по полезни за обществото", коментира изпълнителният директор на "Програма за образование" Георги Вайсилов.

"Учениците директно се запознаха с  някои от емблематичните проекти на програма "Транспорт", като това им даде възможност да видят след това къде биха могли да се реализират на практика. Изборът на училищата, от които бяха, е тясно свързан с обектите, които посетиха след това", допълни той.

Съществена част от ресурса на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" е насочен за подобряване на професионалното образование и обучение, увеличаване дела на дуалната форма на обучение и адаптиране спрямо динамиката на пазара на труда. Целта е да се осигури възможност за подобряване на практическите умения на учениците и бъдещата им реализация на пазара на труда.

По време на посещенията на инфраструктурните обекти, младежите научават повече за ежедневните предизвикателства на професията, както и получават отговори на десетките въпроси как - да подредиш трасето на метро-влак, да преодолееш планината, да навигираш кораб и други.

"От една страна възможностите за практика на реално работно място са изключително важни и съществени, защото дават възможност младите хора да видят нещата в истинската среда в реалната работна обстановка", коментира зам.-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева.

"Освен това наблегнахме и много на информираността, защото се оказа, че сме длъжници на нашето общество да обясним какво е професионалното образование, какви са неговите предимства, какво е приоритетно в него, да изясним ползите от дуалното обучение и да подкрепим родителите, работодателите, училищата в това дуалното обучение да се случва по възможно най-добрия начин", заяви още тя.

Вижте повече във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase