Снимка: БГНЕС

Увеличение на заплатите в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) обяви ректорът проф. д-р Димитър Димитров при откриването на новата академична година и покани председателите на синдикалните организации в УНСС да подпишат анекса към колективния трудов договор.

Увеличението е възможно вследствие на добрия прием, изтъкна ректорът, цитиран от пресцентъра на висшето училище.

Подписите си под анекса, заедно с проф. Димитър Димитров, положиха доц. д-р Бойка Чернева - председател на Синдикалната организация към НБС "ВОН - КНСБ", д-р Станимир Стаматев - председател на Синдикалната секция към СВО - КТ "Подкрепа" и проф. д-р Мирослава Раковска - председател на Синдикалната организация на Асоциацията на демократичните синдикати.

"Имаме възможност да увеличим възнагражденията на всички преподаватели и служители", каза на срещата проф. Димитров. Той посочи, че е бил готов с предложението си още през юни, но е изчаквал приемането на бюджета.

"Сега се очаква постановление, с което да се дадат допълнителни средства за преподавателите. Имам предвид тези 16 милиона лева, които Министерският съвет разпределя на 34 университета. Това, което ние направихме със собствени средства, е да увеличим и заплатите на администрацията", изтъкна ректорът.

За преподавателите процентът не е еднакъв, но е спазена разликата между академичните длъжности. Най-голямо увеличение се получава при младите учени и асистентите. Увеличението влиза в сила със задна дата, от 1 август 2023 г.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase