След тържеството откриване на учебната година, днес учениците сядат по чиновете в класните стаи. Кампанията "Знаеш ли какво дишаш?" изследва с хиляди датчици чистота на въздуха, който дишат учениците.

"Освен външните фактори за замърсяването, има и друг феномен - в училищата през последните години има програми за енергийна ефективност, по които правят изолация, сменят дограмите, но така запечатват сградите, които спират да дишат", заяви организаторът на Кампанията "Знаеш ли какво дишаш?" Христо Атанасов в студиото на "България сутрин".

Той отбеляза и друг проблем - високите температури в стаите и рядкото проветряване по време на учебния процес.

"Родителите смятат, че ако детето им е на хладно, ще се разболее. Това създава обратен ефект, стоят на по-топло отколкото трябва, високата температура и застоелият въздух спомагат за развитието на вируси. Мислим, че топлото помага, а то увеличава вредата. Всичко води до това въздухът да е изключително застоял", подчерта гостът.

В началото кампанията е започнала с разполагането на датчици в 3 училища, присъединили са се още над 20. Към кампанията са се присъединили школа от Враца, София, Пловдив, Горна Оряховица. Предстои поставяне на датчици в училище в Монтана.

"Ефектът, който трябва да се получи, е да започнем да разбираме проблема - да го видим и да започнем да работим. Да не проветряваме зимата, когато е студено, е навик, който е създаден. Работим върху информираността на хората да започнат да действат", посочи Христо Атанасов пред Bulgaria ON AIR.

"Има опасност за здравето, когато количеството кислород намалява, има опасност за здравето от самия застоял въздух. Ако количеството въглероден диоксид в класната стая е 600, средно аритметично учениците биха имали 70 от 100 точки на изпит, при 1000 - имат 60 точки, при 2500 - 30 точки.",  посочи експертът.

Той съобщи, че за всеки датчик, закупен от частна фирма в даден град, ще бъде даряван един на държавно училище.

Гледайте целия разговор във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase