Снимка: Bulgaria ON AIR

Академичната учебна година чука на вратата и университетите в цялата страна очакват своите студенти. Едно от основните притеснения на кандидат-висшистите е свързано с това къде ще живеят, има ли място в общежитията и какви са условията в тях.

Галя Георгиева тази година ще бъде първи курс и ще смени уличките в Дупница с коридорите на УНСС. За пръв път ще живее в общежитие и признава, че се е страхувала какво ще открие в стаята си.

"Беше ме страх дали няма да има мухъл и хлебарки. За щастие, моето общежитие беше много свежо. Всичко е добре, чисто е, живея с две момичета и за момента нещата са наред. Ако някой ден ме преместят, не бих останала по никакъв начин", сподели тя пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Повече от 50 000 първокурсници ще прекрачат прага на висшите учебни заведения у нас. Голяма част от тях ще разчитат на студентските общежития. Повечето блокове са ремонтирани, докато в други все още текат ремонтни дейности.

От Националното представителство на студентските съвети искат проблемът с недостига на места в общежитията да бъде отстранен, тъй като много от тях не се класират на общежитие. За София недостигът е около 500 места.

В общежитията се спазват определени правила и има специален пропускателен режим. Има системи за видеонаблюдение и домофонни системи. Животът в общежитие е най-изгоден за студентите, тъй като заплащат по около 100 лева на месец.

Вижте повече в репортажа на Йоана Великова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase