Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Броени дни преди началото на учебната година, предстоят редица промени. Въпреки повишаването на заплатите, учителите не са удовлетворени.

"По традиция последните дни са най-натоварени административно. Промените са съвсем минимални - касаят отделни дати за изпити и продължителност на ваканции. Не променят драматично образователната ни система. Лошото е, че се бавим със сериозните проблеми, свързани с истинското осъвременяване на учебния материал и с дигитализацията на учебния процес", каза директорът на столичното 119-о училище и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов в студиото на "България сутрин".

Според него резултатите от изпитите ще се подобрят като се промени учебната програма: "Всяка изминала година забавянето влошава положението. Забелязва се и дефицит при учителите - най-много по математика и информационни технологии. Тъй като математиката се смята за сложен предмет, това не е толкова изненадващо, но е факт, че учителите не се задържат дълго в образователната система". Гостът сподели, че няма национална концепция за разрешаване на този казус.

Заплатите на учителите се увеличиха с 15% и минималното заплащане ще представлява 1709 лв. Стаматов е категоричен, че това е сериозна и подкрепяща финансова промяна и не трябва обществото да си мисли, че заплатите са прекалено високи.

"Основната причина за това повишение е несериозното финансиране последните 7 години. Това доведе до повишение всяка година с един сравнително минимален процент. В европейските страни като Унгария и Румъния това се случи отведнъж - с 50%-60%. Там не се говори, че са прекалено високи", заяви директорът на столичното 119-о училище в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Един млад специалист ще получава след облагане около 1450 лв. чисто. Това не са средства, с които той ще се чувства толкова удовлетворен. По-възрастните се чувстват по-удовлетворени. Младите специалисти искат това да се промени", категоричен е той.

В края на разговора Диян Стаматов коментира, че на национално ниво се забелязва плавно създаване на равновесие във възрастовите групи.

"Бихме настоявали да бъде заложено в закона с основната тенденция 125%. Това да бъде прагът, под който не трябва да пада учителската заплата", каза гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase