Снимка: Bulgaria ON AIR

Може ли и трябва ли българският език да се изучава като чужд от децата, за които той не е майчин? В официална позиция от МОН отрекоха да има такава идея и допълниха, че подобни спекулации с българския език са вредни и опасни.

"Няма идея от страна на МОН българският да се изучава като чужд език от децата на традиционните мнозинства. Участвам в работната група, в нея обсъждаме как да бъдат интегрирани 3 различни групи: децата на мигранти от арабските страни; децата на традиционните за България малцинства; децата на български граждани, които са живели в Западна Европа и САЩ. Подходите спрямо тези групи трябва да бъдат различни", заяви председателят на УС на Център "Амалипе" Деян Колев в "България сутрин".

От комисията, в която участва той, настояват за езикова подкрепа за децата със затруднения - допълнителни часове и занимания по интереси; форми, в които децата да усвояват българския, но без да се изучава той като чужд език.

За децата мигранти, за които българският език е непознат в пълна степен, се допуска българският да се изучва като втори език, но спрямо ромите и турците предлагат да се използва езикова подкрепа, а не да бъдат отделяни в групи и да изучват българския като чужд език, стана ясно от думите на Колев пред Bulgaria ON AIR.

"Не бива това да става допълнителна причина за отделяне на ромските и турските деца. Необходимо е въвеждане на интеркултурно образование, така че децата от малцинствата и мнозинството да научават за културата и традициите на различните етнически групи в българската нация", каза още събеседникът.

По думите на Колев това, което някои политици опитат да направят, е смешен плач и много шум за нищо.

"Не бихме позволили нещо такова. Политиците използват всеки повод, за да натрупат дивиденти", изтъкна председателят на УС на Център "Амалипе".

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase