Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

През 2023 г. УНИЦЕФ в България осигурява достъп до формално и неформално образование на над 10 000 украински деца, съобщиха от пресцентъра на организацията.

УНИЦЕФ подкрепя мрежа от центрове за учене и игра в най-големите приемащи области като София, Пловдив, Варна и Бургас, и интеграцията на децата в местните училища чрез езикови курсове, училищни пособия и подпомагане на учители и медиатори. Над 50 000 украински и български деца вече получиха учебни материали, предоставени от УНИЦЕФ, в българските училища, в които са записани украински деца, съобщават още от УНИЦЕФ-България.

С наближаването на новата учебна година, все повече украински семейства искат да запишат децата си в българските учебни заведения. УНИЦЕФ подкрепя инициативите „Отново на училище“ в цялата страна и ще продължи усилията си за приобщаването на децата бежанци от Украйна и включването им в образователната система в България, съобщиха от организацията.

„За децата бежанци, които вече са преживели загуба, разселване и насилие, училищата са нещо повече от място за учене. Те осигуряват усещане за рутина и сигурност, възможност за децата да изградят приятелства и да получат помощ от учителите си. Училищата могат също така да осигурят достъп до услуги в подкрепа на психичното здраве и благосъстоянието на децата. В България работим с дарители и партньори, за да помогнем на украинските деца да учат и да се развиват в подкрепяните от УНИЦЕФ учебни центрове и българските училища“, заяви Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

Децата бежанци, които все още не са част от образователната система на приемащите ги държави, вероятно се опитват да учат онлайн по украинската учебна програма или чрез други платформи за дистанционно обучение, посочват от УНИЦЕФ. Организацията работи с правителствата и партньори на място в Украйна и в страните, в които живеят деца и семейства на бежанци, за да помогне за подобряване на достъпа до качествено обучение. УНИЦЕФ подкрепя учителите и училищния персонал с необходимите умения за интегриране на всички уязвими деца в класните стаи, да се осигурят необходимите им езикови курсове и да им се окаже психичноздравна и психосоциална подкрепа.

Според данни от национално проучване в Украйна две трети от децата в предучилищна възраст не посещават детска градина. В районите на първа линия три четвърти от родителите съобщават, че не изпращат децата си на предучилищна подготовка. УНИЦЕФ работи с правителството на Украйна в подкрепа на възстановяването на учебния процес и привеждането му в съответствие с регионалните стандарти, за да се премахнат пречките пред образованието и да се осигури учене през целия живот за всички, посочиха от организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Георги Илиев Митев

преди 8 месеца

Браво ! Чудесно ! Честито на всички български граждани от всякакъв произход . Нацията ни ще бъде облагородена с " децата чудо " . Така вече ще заживеем в една нормална и приказна държава , която ще приема все повече и повече деца и най-вече младежи от мъжки пол от целия свят . България ще бъде Рай , Рай . Честито !

35

Анонимен

преди 8 месеца

Да се чете "Уницеф изви ръцете на МОН и така целокупният български народ осигури образованието на 10 000 украински деца. Сметката ще я платим всички български данъкоплатци, а за Уницеф останаха лаврите". Видите ли лого, на което има решетки, като това на Уницеф, ООН, световната банка, СЗО и пр., да знаете, че това е най-голямото зло

34

Анонимен

преди 8 месеца

До Анонимен 39 Поне 5 или 6 пъти ми се случи да бъда в Украйна за по 7-10 дена, веднъж даже и за две седмици и имам наблюдения. Там русокосите са горе-долу толкова, колкото и в България. Не са много. И също като у нас има колкото щеш бели, пъстрооки, чийто цвят на косата варира от тъмно русо до светло кестеняво. Не случайно там е била част от територията на Велика България. Чернооките и чернокоси в Украйна също не са много.И те уверявам, че преди войната омраза на етническа основа не се усещаше

fallback