Снимка: БФШ

Новата звезда на България в шаха Нургюл Салимова ще бъде студент в Стопанската академия в Свищов наесен.

"Цяла България се гордее с постижението на Нургюл Салимова. Ние сме още по-горди, че тя избра именно нашето висше училище за обучението си", заяви в интервю за БНР проф. Мариана Божинова - ректор на Стопанската академия в Свищов.

Още по темата
Шахматната ни шампионка ще следва в специалност "Маркетинг".

"Имаме създадена академична фондация, която подпомага изявените ни студенти както в областта на обучението, така и в спорта", посочи проф. Божинова.

Висшето училище ще отпусне стипендия на Нургюл. Още в началото на септември УС ще се събере и моето предложение ще бъде да подпомогнем Нургюл, добави проф. Божинова и посочи:

"Моите предложения ще бъдат да поемем всички семестриални такси за 4-годишния курс на обучение на Нургюл, също специални стипендии, безплатни учебници и материали, както и възможност за индивидуален план на обучение. Ще обсъдим и други награди. Ще очакваме Нургюл Салимова на тържественото откриване на учебната година - лично да получи тези награди. Искам да добявя, че след като тя вече се е записала и вече си е платила първата семестриална такса - аз ще й върна сумата от мои лични средства и ще покрия тази първа семестриална такса, която е платила".

Проф. Божинова посочи още, че във висшето училище имат академичен музей със специален кът, който непрекъснато се обогатява с постижения на изявени студенти - спортисти. Такова място сега ще отделим и на Нургюл, отбеляза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase