Снимка: БФШ

Решителен тайбрек по бърз шах ще определи шампионката на Световната купа по шахмат за жени в столицата на Азербайджан Баку. Турнир, на който в самото му начало вълнуваше малцина в страната ни, но чийто край се чака от цялата държава.

А причината е ясна - България има своята нова шахматна царица. Момиче, което все по-уверено върви по стъпките на голямата Антоанета Стефанова. Името ѝ в последната седмица научи всеки в България - Нургюл Салимова. И независимо как ще завърши днес решителната битка, тя предизвика гордост у всеки от нас.

Родена е в село Крепча, Търговищко. Името и означава "сияйна роза". Започва да играе шах още на 3 години, като първите уроци във великата игра получава от баща си и от своя дядо -  Салим Салимов. Макар и малко момиченце, Нургюл предпочита коня и офицера пред куклите.

Още по темата
Всъщност, за хората, близки до шаха, нейният успех изобщо не е изненада, а закономерност. И името й отдавна е известно. През 2017 г. става най-младата шампионка за жени в българския шахмат. Тогава е едва на 13 години и 9 месеца. По-този начин подобрява рекорда на световната ни шампионка Антоанета Стефанова.

През 2019 г. пък българката, която тогава е едва на 15 г., е най-добрата шахматистка сред момичетата до 16-годишна възраст и оглавява ранглистата сред своите връстници.

През 2015 г. Нургюл печели световната титла до 12 г. в Порто Карас (Гърция). Две години по-късно е №1 в при жените в България, а през 2018 г. вече покрива норма за международен гросмайстор при мъжете. През същата година става третата българска жена, преминала ЕЛО рейтинг от 2400. А медалите и купите й трудно могат да се изброят.

Днес, едва на 20 години, тя вече е голяма в шаха. Но в интервю преди няколко години признава, че много добре помни първото си състезание в Силистра, когато е на 5 г. и се разплаква след загуба. С времето обаче загубите все повече отстъпват място на успехите.

През 2011 г. става европейска шампионка за момичета до 8 г., като тя единствена от нашите представители в курорта Албена не губи нито една партия.

"И сега е пред очите ми все с шахматната дъска. Тя не беше като другите деца - да се разхожда и играе, нейната страст е шахматът", заяви наскоро пред БТА кметът на селото Бахри Алиев.

А самата Нургюл признава в интервю пред БНР: „Ако съм прекалено уморена, си давам един почивен ден в седмицата. Но дори да е почивен ден, не минава без шах – пак разглеждам партии или решавам тактики. Да, трудно е, защото след училище веднага започвам да тренирам, понякога нямам време да хапна даже. Свършвам към девет. Нямам много време за учене. Пиша си домашните, ако имам важен урок, гледам да го науча и става доста късно. И за съжаление, сутринта винаги съм изморена. Но вярвам, че някой ден всичкото това усилие ще си заслужава.”

20-годишната ни топшахматистка заминава за участие в световната купа в Баку със скромност и надеждата да подобри резултата от предишното си участие през 2021 година, когато отпада във втория кръг. Целта е постигната, а остава само още 1 крачка до най-голямата победа в кариерата й.

Амбициите на Нургюл Салимова са да попадне в топ 10 в света при жените. А едно от най-добрите й представяния направи преди дни един от нейните ментори в спорта – Димитър Бербатов.

"Нургюл от дете е име в световния шахмат и аз се гордея, че е двукратен лауреат на Голямата награда на моята фондация. Едва 20-годишна, тя вече е пример за всички млади таланти на България. Браво, Нургюл! Вярвам, че ще изкачиш много върхове!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase