Снимка БГНЕС

Промените в Наредба 11 на МОН, с които се забраняват домашни работи през ваканциите, разединиха родители и учители. Част от преподавателите подкрепиха идеята, а други са на мнение, че това зависи от региона и децата за три месеца забравят не само граматични правила, но и българския език, да не говорим за математиката.

Сред разнопосочните реакции във фейсбук учителка от училище в кърджалийско село пише, че децата през новата година пишат в съчинения "таушанчето" вместо зайчето, като спазват граматичната норма, но са забравили българската дума.

Според тях упражнения трябва да има, защото в домовете на тези деца се говори на т.нар. майчин език.

Други обаче са на мнение, че трябва да се спре с домашни през ваканциите, защото товарят децата.

Още по темата

"Не мога да разбера защо трябва да влезе в Наредба, че "Задачи за самостоятелно писмено изпълнение не се задават през ваканции".

И се чудя какво сега ще правят онези колеги, които заливаха малките и големите деца с едни задачи, диктовки, преписи, сборници и какви ли не измишльотини по време на коледни и великденски ваканции, както и през лятната ваканция. Да не забравяли били. Полезно е да забравяш, особено ненужни неща. Забравяйте, деца! В началото на всяка учебна година има по три седмици за преговор, ще ви припомним толкова важните неща", пише учитетелката Мария Николова

Учителката по английски в училище "Питагор" Леда Аврамжва посочва, че дава задачи по желание - книги и филми, с които децата да упражняват езика.

Парадксално, но и родители се обявиха за домашните работи през лятото, след като МОН ги отмени заради родителски жалби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase