Министърът на образованието Галин Цоков предлага нов график за провеждане на външното оценяване, в който се предвижда седмокласниците да имат една седмица повече за подготовка. Освен това изпитите за 7-и и 10-и клас ще се провеждат в различни дни.

Още по темата
Голямата цел на образователното ведомство си остава промяна на учебните програми.

"За проверката на изпитните работи е много важно да се направи приоритетно проверката за 7-и клас, защото тя е съществено важна за изнасяне на резултатите и следващото класиране на учениците. НВО в 4-и и 10-и клас не се отразяват резултатите върху по-нататъшното им развитие, те имат чисто статистически характер, поради което тази промяна, както и за да може да учениците по-дълго да учат, е важна", каза директорът на 119-о училище Диян Стаматов в студиото на Bulgaria ON AIR.

По негови думи предложението на министър Цоков седмокласниците да имат още една седмица за подготовка е важно.

"Тези седмица е важна също за това, че досега след като мине НВО, следваха 2-3 седмици на разнообразие. Учениците не толкова сериозно поглеждаха на учебния процес, защото за тях най-важните изпити приключват. По този начин до последно ще учат, ще покажат своите резултати и реално ще имат една седмица, която можем да я озаглавим проектни дейности или други занимания", смята Стаматов.

Учителят по Български език и литература от 73-то училище Силвия Костова е на мнение, че трябва да увеличат часовете по литература в 11-и и 12-и клас. Според нея е важно да се подберат подготвени кадри, които да съставят по-добри тестове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase