Снимка БГНЕС
fallback

Заплатите на учтелите се вдигнаха с новия бюджет, но иначе той покрива елементарни битови потребности. Това написа във фейсбук директорът на 119-то СУ Диян Стаматов, който оглавява най-голямата директорска органзация СРСНПБ.

Той публикува становището им относно проекта на закон за Държавния бюджет на България за 2023 година:

"СРСНПБ окачествява настоящия проект на бюджет за 2023 година ката изключително закъснял, непокриващ реалните разходи в сектор предучилищно и училищно образование и като Бюджет на елементарните битови потребности. СРСНПБ одобрява предвиденото увеличение на заплатите на учители и непедагогически персонал. Подкрепяме солидарно наложеното съгласие на всички парламентарно представени политически сили за 125% поддържане на стартовите учителски заплати от реалните средни за страната възнаграждения. Наред с това законодателите, трябва да са запознати със съществуващият дефицит на учители по математика, информатика, природни дисциплини и на учители в професионалните гимназии точно заради ниските стартови заплати, неконкурентни на други сектори в страната.

СРСНПБ сме силно обезпокоени от липса на предвидени средства за издръжка на сградите, за драстично поскъпналата храна в детските градини, за подкрепящо образование и за надграждане на системата за приобщаващо образование. Не са предидени средства за подкрепа на различни групи в училищата, а от тук за назначаване на психолози, ресусрни учители и за педагогически съветници.

Изводът до който СРСНПБ достигаме, е че държавата ни предлага изключително малко средства за нулиране на инфлацията в страната и не прави нищо за да е по-добро образованието ни, да е по-уютно в сградите, да е по-смислено в детските градини и училищата. Силно е безпокойството ни от натрупаното, вече сериозно недофинансиране. Притеснени сме и от заложеното намаляване на средствата от БВП, които за първи път от 2015 година са намалени от 4,5% на 4,1%. Намаление, което е законово неправилно. С точно толкова в % ще се намали реалното ниво на родното образование, което и без друго е в зоната на критичните стойности. Силно е безпокойството ни за храната на децата в яслите и детските градини. Апелираме към Вас да заложите средства за по-добра храна на подрастващите българчета.

Според нас, имате пропуск и в посоката за корекция на средствата за добрите ученици, за стипендиите им. За нас това е липса на далновидност за бъдещето на мотивираните българчета.
Обръщаме към Вас, да бъдат планирани средства, сили и воля за компенсиране на посочените липси и възможности на повече средства в следните посоки:

- За нова програма за строеж и доизграждане на училища и детски градини и за физкултурни салони и спортни площадки;
- За увеличаване на разходите за храна - в детските градини и в училищата за обедно хранене и за закуски;
- За стипендии на учениците;
- За назначаване на повече психолози, педагогически съветници и ресурсни учители.
СРСНПБ се надяваме, че така наречените „преходни остатъци“ по миналогодишните бюджети на училища и детски градини ще бъдат възсрановени в пълен размер и няма да бъдат разпределяни от държавата за други дейности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

агента

преди 10 месеца

На който му се виждат много парите на учителите да заповяда и да преподава...има свободни места , А и Голяма отпуска.Що се отнася до резултатите на учениците, който разбрал , разбрал.С фуния никога не се Наливат знания...Това е ,че на повечето ученици Днес не им се учи въобще

16

Анонимен

преди 10 месеца

Няма пари за издръжката на децата ни, това казва директорът! Нещо подобно се става и в здравеопазването - там няма пари за пациентите...

15

Анонимен

преди 10 месеца

Браво на учителите, директорите и техните синдикати! Знаят как да искат и да постигат целите си! Срещу това никой не им търси резултати. Но пък на родителите, така им се пада - много са доволни от знанията на децата си! Скъсаха да плащат за частни уроци!

fallback