Снимка: Министерство на образованието

Резултатите от националното външно оценяване в 7 клас и от матурите през май са притеснителни и затова е необходимо да им бъде направен сериозен анализ.

Още по темата
Това заяви министърът на образованието Галин Цоков, който представи екипа си и приоритетите в работата на министерството, съобщи БНР.

35 точки от максимум 100 е средният резултат на седмокласниците по математика и 55 точки на този по български език и литература. Средният резултат от матурата в 12 клас по български език през май е 50 точки. Министър Цоков определи тези резултати като:

 "Притеснителни“.

И посочи необходимостта те да бъдат анализирани.

"За да се сравнят поне в 3-годишен период резултатите и да се видят определени тенденции, както и определени критични места“.

Обсъжда се идеята от новата учебна година датите за външното оценяване в 7 клас да бъдат изтеглени с една седмица по-късно, за да имат учениците повече време за обучение. Дискутира се още резултатите след 7 клас да се проверяват по-рано от тези за 10.

Сред приоритетите в работата си, които изброи новият просветен министър, е и промяната във формата на изпитите след 7 клас.

"Ако тези задачи във външното оценяване се ориентират насочено към проблемно решение, към демонстриране на компетенции, до голяма степен ще отпадне необходимостта от частните уроци".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase