Снимка БГНЕС
fallback

Националната спортна академия „Васил Левски“ започва обучение по една от най-търсените професии – „Медицинска сестра“. Заедно с тази специалност в образователно-квалификационна степен „бакалавър“  висшето спортно училище ще предложи и още едно ново направление – „Уелнес и СПА консултант“.

50 медицински сестри ще бъдат приети по новооткритата специалност, показва план-приемът, обявен от МОН.
Обучението ще се провежда в редовна форма с продължителност 8 семестъра.

„Медицинските сестри са изключително дефицитни на пазара на труда. Без тях системата на здравеопазването не може да функционира. Ние реагирахме адекватно на тази обществена необходимост. Разкриването на тази специалност, точно в НСА си има своите мотиви – при нас се извършва традиционно обучение, вече над 75 години, в една друга здравна специалност - физиотерапията или кинезитерапията. От гледна точка на обучението има голяма съпоставимост между двете специалности. Ние не сме тръгнали от нулата, не сме университет, в който няма традиции в обучението на специалисти от сферата на здравеопазването“, каза за БНР проф. Иван Мазнев – зам. Ректор по учебната дейност в НСА.
Студентите ще могат да практикуват в болниците "Пирогов", "Токуда", "Софиямед" и др. За нея могат да кандидатстват както жени, така и мъже.

Акредитацията на НСА за специалността все още не е отразена в сайта на Националната агенция за оценяване и акредитация, но от висшето училище увериха, че имат такава и е въпрос на време това да бъде публикувано от НАОА.

Държавата увеличава бройките за медсестри в още три университета – Софийския, Югозападния в Благоевград и Медицинския в Пловдив.

Големият проблем е, че гладът за медсестри е в световен мащаб и много от завършващите заминват за чужбина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Аааа!

преди 1 година

И в Карнобат искаме факултет."Карнобатска гроздова"ще го издържа.

9

Анонимен

преди 1 година

Лудостта на един народ в ход. Като знаем КИ на преподавателите във ВИФ, пардон НСА, и общото ниво на студентите там, представете си само какви медицински сестри ще излизат и кой ще иска да попадне на такава сестра. Ще са годни само за дежурства на селските мачове и да бинтоват охлузени колена.

8

потресен

преди 1 година

Това е спортен ВУЗ. Как така ще обучават по медицина? Ми направо да обучават и по ядрена физика.Обучение за сестри си трябва, и е редно да се прави в медицинските ВУЗ-ове!

fallback