Снимка БГНЕС

Вулгарни откъси от детска книжка възмутиха родители на петокласници от Хасково. Книгата на писателя Николай Теллалов "Да пробудиш драконче" е определяна от критиците като "етнофентъзи" и е в челните места в родната класация за детско произведение на десетилетието.

Четивото, в което има еротични елементи и вулгарни думи, не е включено в учебната програма. То е част от инициативата за насърчаване на четенето „Разказвачът на приказки“, която влиза и в училищата, където самите автори на книги четат откъси от книгите си, а след това, ако децата поискат, могат да си ги купят. Инициативата е с подкрепата на МОН и Държавната агенция за българите в чужбина.

Родителите посочват като пример следния откъс:

- Даже се посдърпахме тогава. Та, значи, върнахме се после тука скарани и хоп, направихме бебето, тъй ли?
- Да, струва ми се....
- Изобщо не се ******* онази вечер. Единствената, когато си преспивала тук, и не сме правили нищо.
- Грешиш. По едно време ти се събуди и ми го *****.
- Абсурд – хладно отрече Радослав, а ушите му пламенееха.

„Това е иначе един чудесен проект за насърчаване на детското четене. Не съм чела тази книга, но случайно попаднах на страница, в което има много вулгарни и нецензурни изрази, които не са нормални за използване от деца в 4. и 5. клас. Нашето ръководство в училището е взело мерки още преди празниците и са уведомени институциите“, казва пред bTV Живка Банчева, майка на ученичка.

„Тази инициатива беше продължение на „Седмицата на детската книга“. Ние прочетохме всички анотации, които ни представиха, и ги обсъдихме с директорите на училищата“, обясни началникът на Регионалния инспекторат на образованието в Хасково Велеселина Павлиткова. Очевидно обаче прочетени са били само анотациите, а не книгите.
Според Павлиткова книгата е подходяща за ученици от по-горните класове, тъй като е "топ фентъзи" сред детските романи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase