Снимка: РОД

Кой позволява вкарване на джендър обучение в учебник за 6 клас? Кой е одобрил псевдонаучни концепции за човешката половост да бъдат внушавани на българските възпитаници? Тези въпроси задават от сдружение "РОД  Интернешънъл" в сигнал, изпратен до Министерството на образованието и науката /МОН/, Министерството на вътрешните работи /МВР/ и Държавната организация "Национална сигурност" /ДАНС/.

Вчера сдружението е получило сигнал за опасно пропагандно съдържание в учебник по "Човекът и природата" за 6-ти клас на издателство „Просвета“.

Конкретният текст се намира на стр. 155 от учебника в урок N 74 със заглавие "Грижа за растежа и развитието в училищната възраст“ (страница 155 е премахната от електронно четимия вариант на учебника на сайта на издателството) и гласи следното:

„Половото влечение обикновено е насочено към представители на противоположния пол. Някои обаче откриват, че имат предпочитания към хора от собствения си пол или пък към индивиди от двата пола. Понякога са необходими повече време и опит извън рамките на пубертета, за да може младият човек да определи сексуалната си ориентация“.

Задача N 3 в същия урок има следното съдържание:
„Дискутирайте различните видове сексуална ориентация…“

От РОД отправят следните въпроси към българските институции, които са отговорни за образованието, националната сигурност и опазването на публичния ред в страната:

"Кой и на база каква образователна стратегия, утвърдена от МОН, е позволил тези пропагандни идеологически псевдонаучни концепции за човешката половост да бъдат внушавани на българските възпитаници?

Спазени ли са всички изисквания за контрол и мониторинг на учебното съдържание, влизащо в употреба в българските образователни институции?

Имало ли е и има ли натиск, или лобиране в посока имплементирането на идеите за нетрадиционна сексуалност в учебни материали и пособия, и ако има, от страна на кои лица/организации?

Ние от Сдружение "РОД ИНТЕРНЕШЪНЪЛ" като отговорни български граждани и родители сезираме Министерството на образованието и науката, Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция за национална сигурност и настояваме за незабавна намеса и действия за изтегляне на посочения учебник от българските училища, пълно и прозрачно пълномащабно разследване на този пропуск в процедурите на МОН, подвеждане под отговорност на всички лица, замесени във внедряването на опасно и вредно идеологическо съдържание, насочено срещу психичното и физическото здраве на подрастващите, както и срещу демографската стабилност и националната сигурност на Република България".

Писмото е подписано от УС на Сдружение „РОД Интернешънъл“ - Иван Вълков, адв. Владимир Шейтанов и Давид Александров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase