Снимка: БГНЕС

12 деца от велинградски села всяка сутрин ходят километри през планината, за да стигнат до автобусната спирка и да отидат на училище, предаде бТВ.

Учениците ходят по тъмно с фенерчета, за да стигнат до училищния автобус в съседното село.

Мехмед става в 5:30 ч., за да отиде на училище. Той разказва, че за да стигнат навреме за автобуса, който тръгва от Албаница, заедно със съучениците му тръгват в 6 ч. и вървят 4 км при минус един-два градуса.

Някои родители превозват учениците с личен транспорт, но това е голям разход за тях. Те са записали децата си във велинградската гимназия по икономика и туризъм след обещание за осигурен транспорт.

"Обещание не бих казала, че е точната дума. Да, ние подсигурихме транспорт на нашите ученици, пътуващи от населените места извън Велинград", коментира Любка Байлова, директор на ПГИТ "Алеко Константинов"- Велинград.

Още по темата
Общественикът от село Цветино Салих Трончов потвърди, че Байлова е подала заявление в Министерството на образованието и науката за високопроходим микробус. Парите за училищен превоз са осигурени от държавата, плащането е на километър, а училището трябва да организира търг и да договори с транспортна фирма пътуването до Цветино. Процедурата трябва да се финализира на втори ноември.

"До Албаница и до Цветино има прекрасен път, има отпуснати средства - вече е въпрос на организация. Ще следим темата и ще направим всичко възможно децата да се извозват", каза кметът на Велинград Костадин Коев.

Според общината е недопустимо при осигурени средства и нов асфалтов път училището да не може да се договори превозвач. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase