Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Убеден съм, че този неподправен ентусиазъм и енергия на ученици, учители, родители, на цялата ни общност в този български ден, е един силен импулс и залог за нашето бъдеще като нация. Това каза президентът Румен Радев, който участва в тържественото откриване на учебната година в 43-то ОУ "Христо Смирненски" в София.

Още по темата
"За нас българите училището не е просто символ на знания и просперитет, то е онова свято място, където децата ни не само получават подготовка по природоматематически науки, история, литература, изобразително изкуство и музика - тук децата се превръщат в осъзнати личности. Затова отговорността е толкова голяма за нашите учители", каза още държавният глава, цитиран от БТА.

"От училището зависи дали децата ни ще бъдат завладени от стремежа към новото, към непрекъснато самоусъвършенстване в живота, дали ще се изградят като достойни граждани на Родината, готови да посрещнат нови предизвикателства и да градят достойното ни бъдеще като нация", допълни Радев.

Държавният глава посочи още, че служебното правителство ще направи всичко възможно училища, детски градини, болници да не затварят поради липса на топлина.

Радев посочи, че очаква следващият парламент и редовно правителство да погледнат с още по-голямо внимание към българското образование, което трябва да бъде издигнато в стратегически национален приоритет, както и към усъвършенстване на учебно-материалната база, към въвеждането на нови форми и иновативни методи на обучение, към издигане на престижа и мотивацията на българския учител, към защита на българската история, език и литература в учебниците, които „в последните години са подложени на редица посегателства“.

Президентът Радев честити 15 септември на всички български ученици, учители и родители. По стара българска традиция училищният звънец днес проехтя над цяла България, за да ни припомни, че през вековете България е просперирала, когато е имала силно образование, когато училището е преподавало не само знания, но и е възпитавало в любов към Родината, каза държавният глава.

Президентът изрази дълбока признателност към българските учители за тяхната любов и всеотдайност към децата и добави, че без тяхната мисия и високоблагороден труд българската просвета и бъдеще са поставени на карта.

А на всички български ученици държавният глава пожела много здраве и низ от успехи по „трудния, но светъл път на знанието“. 

Как премина първия учебен ден в столицата вижте в галерията на фотографа Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase