Снимка: БГНЕС

За специалност „Право“ и през следващата академична година ще може да се кандидатства без приемни изпити. Висшите училища могат да решат да приемат първокурсници само с една или две оценки от държавните зрелостни изпити (ДЗИ).

Тази възможност регламентират приетите днес от Министерския съвет промени в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право” и професионална квалификация „юрист”, съобщиха от МОН.

Измененията в документа са подкрепени от деканите на юридическите факултети в страната. Според становищата им е целесъобразно и през учебната 2022-2023 година да се запази начинът на прием от последните две години – с оценките от ДЗИ, без приемни изпити по български език и литература и по история на България. Мотивите са свързани с епидемичната обстановка и необходимостта да се сведе до минимум събирането на големи групи от хора на конкурсните изпити.

В последните две години последователно наредбата беше изменяна, за да се даде свобода на университетите за преценка и избор дали да осъществяват приема на студенти посредством писмени конкурсни изпити по български език и по история на България или за балообразуващи да послужат оценките от държавните зрелостни изпити.

От зрелостниците, които искат да кандидатстват „Право“ през следващата академична година, ще се изисква висока оценка на матурата по български език и литература. В някои от университетите обаче ще е необходимо и явяване на приемен изпит. Това става ясно от информацията за балообразуването във всички специалности във висшите училища за академичната 2022/2023 г., подадена до Министерството на образованието и науката.

Коментари Напиши коментар

71

Анонимен

преди 1 месец

Днес правота се измести от информатиката- там са кинтите и младежта го знае! А и като гледат Лена...

70

#########

преди 1 месец

Нищо чудно скоро Медицина и Фармация да започне да се влиза без изпити. Тогава само едно мога да кажа Бог да ни е на помощ. Няма да остане читав човек в тази държава.

69

#########

преди 1 месец

Висшето ни образование е в окаяно състояние. Университетите ни както и болниците ни са търговски дружества .Единственото ,което ги вълнува е колко ще глътнат от такси и какви бонуси ще си разделят. Обучение е занижено страшно много. У нас вече Мара ,Сара, Петкана, куцо , кьораво сакато и суполиво са студенти. Никой не се интересува от това обаче какво научават и къде ще се реализират . Университетите са се превърнали в машина за неграмотни безработни висшисти.