Снимка: БГНЕС

Започна приемът и записването на децата на украинските бежанци в български училища и детски градини.

Заявленията се подават от родител, настойник или лице, което се грижи за детето. Това става в съответното регионално управление по образование или по електронен път.

Към този момент липсват свободни места само в детските градини в София.

От регионалните управления ще насочват приоритетно децата от Украйна към учебни заведения, в които има свободни места.

Най-много заявления за прием са подадени в София, Пловдив, Бургас, Варна, Плевен и Добрич, поясни Анелия Йотова, главен експерт в Дирекция "Приобщаващо образование" към Министерството на образованието и науката.

Процедурите по приема на децата на украинските бежанци са разработени още по време на сирийската бежанска вълна. Необходимо е децата да имат статут за временна или международна закрила, както и личен номер на чужденец. Предвижда се допълнително обучение по български език като чужд, предаде БНР.

"Веднага ще започне допълнителното обучение, за да могат по-бързо да се интегрират. В началния етап до 90 учебни часа, в прогимназиалния до 120 и в гимназиалния - до 180 учебни часа. Българският език като чужд ще бъде преподаван от учителите по български език в училищата“, уточни Анелия Йотова.

Допълнителните часове ще се заплащат от бюджета на МОН, а не от училищния.

Вече няколко деца на украински бежанци у нас посещават учебни занятия. Основно училище "Христо Ботев" в бургаския квартал „Сарафово“ е едно от първите учебни заведения у нас, дали шанс на деца на украински бежанци да продължат образованието си.

Докато част от украинските бежанци предпочитат да останат в България, да се установят в страната ни, да запишат своите деца в детски градини и училища, има и такива, които искат да се върнат в Украйна, за да продължат живота си там, доколкото това е възможно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase