fallback

Всички ученици се връщат в клас от понеделник, но от МОН сигнализираха за недостиг на тестове. Ще има ли проблеми, когато децата се завърнат в училище?

"Ако министерството няма достатъчно тестове, да ни каже до утре. Ако в 10 часа ни кажат, че за 51-во училище няма тестове, до 15 часа ще си намерим. След като държавата не може да осигури с обществена поръчка тестове за кратко време, да децентрализираме нещата", заяви с директорът на 51 СОУ "Елисавета Багряна" Асен Александров пред "Денят ON AIR".

Един неинвазивен тест се продава за около 4 лв. и за тези пари училищните директори могат да си осигурят нужните бройки "буквално за часове", стана ясно от думите му.

"Когато се прави голяма обществена поръчка, много се усложняват нещата. Когато искаш да свършиш нещо бързо, централизираният подход не е най-добрият", изтъкна Александров.

"Преди имахме 80% ефективност. Сега имаме 0% корупция и 5% ефективност", посочи той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Александров е получил уверение от СРЗИ, че ще бъдат осигурени тестове за всички ученици в София. Училищният директор очаква около 90% от родителите да подадат декларации за съгласие децата им да бъдат тествани веднъж седмично с неинвазивни тестове.

По думите му здравното министерство се държи с училищата като "хора, които са отгоре". "Вече свикнахме с това, така ще изглежда", призна училищният директор.

Въпреки ниския процент на заразени деца, Александров очаква повече положителни тестове при по-големите ученици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен до 12

преди 2 години

Консултациите, които дават учителите, НИКОГА не са се плащали. Работим ги за тоя, дето клати гората! БЕЗПЛАТНО!!

9

4

преди 2 години

Не виждате ли, че проблема е друг. Направиха връщането на учениците в клас не толкова защото им се иска, а 1- всеки учител горен курс води клас, така на края на месеца 100 лв в джоба преди Коледа, 2 - много от учителите дават консултации, които не ги правят он-лайн и ето ти още пари пак преди Коледа, 3- бройките заразени падат трябва отново дас са високи, заради ваксинацията,4-служебните министри се гласят да станат редовни и трябва да се харесат на обществото.

8

Анонимен

преди 2 години

хората пари нямат за огрев,тия фашисти тестове за милиони купуват,свещи да си купите здравни фашисти

fallback