Снимка: БГНЕС
fallback

Училищни директори обвиниха здравния министър Стойчо Кацаров, че е избрал сложни тестове за децата. Поради тази причина те са притеснени за тестовете специално за най-малките, стана ясно от думите на председателя на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов, който е също така и директор на столичното 119-о училище. Той даде пресконференция днес в сградата на Столична община.

Според съюза той е подходящ за 16-17-годишни ученици, а не а 7-10-годишните.

Малките ученици биха се затруднили с него, смятат и директори, и учители. "Много хубаво, но не е адекватно подредено в хронологичната последователност нито на възрастта, нито на образователните институции, които трябва да осъществим с тези стъпки", подчерта директорът на 119-о училище.

Тестовете ще отнемат не 30 минути, а 1 час, което обезсмисля мярката, каза Стаматов, като обясни, че очакванията са били това да са близалки и малките деца да ги ползват като на игра.

Избраният тест трябва да бъде готов за 10-20 минути и ако дете в 1 клас го прави, към него трябва да има поне двама човека, които да му помагат. Стаматов каза, че все още не е уточнено как ще се прави дезинфекцията на класните стаи след тестването - кой ще изхвърля използваните тестове, тъй като са опасен отпадък.

Избраният от Министерство на здравеопазването вид тест изисква детето да плюе в непромокаема торбичка, а възрастните имат грижата да извършат пробата, което Стаматов смята за трудност.

Преди ден, обаче, здравният министър Стойчо Кацаров обясни, че при избора МЗ се е съобразило с препоръките на МОН. Идеята е да не се бърка в устатата на детето и тестът да е неинвазивен, тъй като срещу
инвазивните тестове има съпротива и страхове у родителите.

По-рано сутринта просветният министър Николай Денков посочи, че тестовете са избрани такива, защото много родителите не са искали да се бърка в устите на децата. "Това е компромисът, който трябваше да бъде направен, за да не влиза нищо в устата на децата", заяви той пред Нова тв. Здравният министър Стойчо Кацаров пък обясни, че са избрани две фирми, които за броени дни могат да доставят толкова голямо количество тестове.

В София сега има 150 000 ученици, като от тях 50 000 са от 1 до 4 клас. 16 000 са работещите в образованието в столицата, като от тях учителите са 14 000. В 240 училища през другата седмица трябва да бъде направена организация за тестването на учениците, обясни Диян Стаматов.

Обществената поръчка, която е направена, е за 400 000 тестове, а учениците от 1 до 4 клас в страната са 230 000. "Няма сигурност за продължителността на този процес, а масовото национално тестване трябва да продължи в следващите пет-шест месеца, за да се
гарантира безопасното присъствено образование на малките ученици", коментира Диян Стаматов.

Мая Зафирова - директор на 140-о Средно училище "Иван Богоров" в София, попита откъде ще се набавят тестовете за учителите, които ще помагат за тестването на малките ученици, а те трябва да бъдат направени преди тестването на децата.

Учениците от 1 до 4 клас, които в момента учат в електронна среда заради заболяемост на общинско равнище над 750 на 100 000 души, ще се върнат в клас най-рано на 10 ноември. Това ще стане, ако дистрибуторите на одобрените от здравното министерство тестове доставят договорените количества до 8 ноември. По-големите ученици - от 5 до 12 клас, ще започнат да се връщат в класните стаи поетапно поне седмица след най-малките или най-рано от 17 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

Дедо Пенс

преди 2 години

А не може ли с ,,ако,,???? Ще си кендзат дечицата и готово..,

97

Активист на БСП

преди 2 години

Диян Стаматов беше зам.министър в едно ТИКВЕНО правителство!!! Та затова така се ежи!!! Ама след изборите ще се укроти...

96

ха ха

преди 2 години

СМЕШЕН ПЛАЧ! Трууудно да се изпюе детето в пликче.....

fallback