fallback

Най-рано от 8 ноември учениците ще могат да се завърнат в училище, но при условие всеки понеделник и четвъртък преди първия час да им бъде правен щадящ тест. Това е записано в нова заповед на здравния министър, която бе оповестена днес.

За педагогическия и непедагогическия персонал също ще се изисква тест, ако лицата не могат да представят сертификат за ваксинация или преболедуване. От значение е и процентното разпространение на заразата в различните области.

Oще по темата
Масово учителите обаче не са съгласни да правят тестове за Ковид-19, тъй като го смятат за рисково. Ще искат и допълнително заплащане затова.

"Това е извън нашите задължения..Тестването е нова отговорност", посочи директорът на 119 СОУ Диян Стаматов.

Родителите също са разделени по отношение на тестването на децата.

"Аз съм за всичко, което има шанс да върне децата в училище. Връщането на децата в училище е първи приоритет пред всичко. Тестването е разумен начин да се случи това", каза Силвия Василева.

"Децата ще се налага да плюят в пликчета, ще се смеят, пипат... Къде са противоепидемичните мерки?", коментира от своя страна Милена Виденова.

Родителите, които не искат децата им да бъдат тествани, ще могат да изберат дали те да продължат да бъдат обучавани, но от вкъщи, обявиха здравните власти.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Нонини

преди 2 години

Всички прекарали и ваксинирани в час, останалите - както искат. Ако през миналите години нямаше избор, сега има достъп до ваксини.

16

Балкански манталитет

преди 2 години

Не съм в шок,а в ступор....тук не се коментира здравето, образованието и бъдещето на нашите деца,а само и единствено ПАРИТЕ!!!Какви пари искат когато идеята е децата да се тестват в къщи (допълнително заплащане)?Не сме в миналия век,а в Средновековието....

15

Тони

преди 2 години

Чета коментарите и направо съм в шок. То не беше мрънкане то не беше щадящи тестове. Оказва се че българите искаме да сме като Запада ама с манталитет на хора от третия свят. Е па няма как да стане. Прости сме и такива ще си бъдем за още дълги години ..

fallback