Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С наближаването на 15-и септември все по-актуална става темата за онлайн обучението. Вчера пред МЗ родители протестираха срещу идеята децата им и тази година да се обучават дистанционно. В същото време расте и броя на новозаразените с коронавируса.

"Предполагам, че в момента и в Министерството на образованието не знаят какво ще се случи с учебната година. Децата в гимназиален етап бяха най-ощетени от непрестанните локдауни и дистанционното обучение. Трябва да се помисли повече за децата тази година. Да бъдат последно затваряни и първи отваряни. Имаше момент, в който моето дете стоеше вкъщи, а дискотеките работеха", заяви пред Нова тв учителят Нели Хинова.  

Колегата й Петър Велков коментира, че държавата и обществото не са направили нищо, за да се гарантира присъствено обучение.

Още по темата
"Трябваше много по-рано да се вземат тежки мерки. И да се спазва контролът. Виждаме тотално неспазване на мерките. Училищата трябва да се затварят последни и да се отварят първо. Но това трябва да се случва при навременни мерки, контрол и мерки в училищата", добави той.

Според него при тази заболеваемост ситуацията на 15 септември ще е притеснителна и в училищата трябва да се извършва регуларно тестване за коронавирус.

"Много важно е редовното тестване. Всички държави, които останаха отворени, имат такова. Практиката на държавите е един или най-добрият вариант е два пъти седмично тестване. За децата има неинвазивно такова", обясни Велков.

Хинова пък смята, че училищата не трябва да бъдат поставяни под общ знаменател. "Трябва да се даде автономност на директорите. При нас във всяка класна стая има въздухопречистватели", каза тя.

Двамата преподаватели коментираха и срещата при министъра относно мерките за учебната година. "Министърът излезе с обобщение, че вирус има. Имаше хора, които се подиграваха на проф. Добрин Василев - един от най-реномираните лекари по темата за коронавируса. Той споделяше данни за смъртност при децата и тези хора се смееха. Нивото беше изключително ниско. Така няма да го докараме доникъде", обобщи Велков.

За Хинова, ако децата бъдат затваряни и принуждавани да стоят у дома, това е геноцид за тях, особено ако възрастните са на работа и нямат промяна в ритъма си на живот.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase