fallback

Държавата отново в битка с липсата на студенти в педагогическите специалности. За втора поредна година тя ще покрива разходите за обучение в тези професионални направления. Целта е интересът да се засили и да се предотврати бъдеща липса на учители, предаде Bulgaria ON AIR.

Любен Накев е от Сърбия. Преди 3 години идва в Благоевград, за да учи в специалността "Педагогика на обучението по музика".

"Това ми е мечтата, затова съм и записал тази специалност, за да стана преподавател, да преподавам на деца", сподели той.

Мечтата на Любен обаче все по-рядко е мечта на останалите студенти. Интересът към учителските специалности у нас е почти нулев.

"Някой от тях не са много желани специалности, защото намирам, че това е липсата на информираност у младите хора - на възможностите, които предоставя завършването на тази специалност. По-добре е един млад човек да се възползва от такива специалности, които на дадения етап не са особено привлекателни, защото шансът за професионална реализация там е по-висок", каза заместник-ректорът по "Образователни дейности" в ЮЗУ "Неофит Рилски" доц. д-р Ицка Дерижан.

Преди две години държавата реши да защити различните специалности по педагогика и така да избегне евентуална криза с липса на учители.

"Недостигът на учителски кадри в страната продължава да е висок, заради това държавата приема и субсидира за целия период на следването таксите за обучение изцяло ще се поемат от държавата. Това се отнася за всички университети, които са с държавен прием", допълни тя.

Тази година в Югозападния университет ще бъдат безплатни за студентите общо 31 специалности - 18 в степен бакалавър и 13 в степен магистър.

Вижте повече в репортажа на кореспондента на Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 2 години

Та да се върнем на въпроса. Докато от министерството не забраните на началните да взимат нашите часове, няма да имате желаещи да преподават. Въобще замисляте ли се за качеството на образование, когато един колега начален бъкел не разбира музика, рисуване или от физическо, а трябва да ги преподава? Резултатът какъв е? Взимат си, каквото не са успели да си научат по Математика и БЕЛ. Нито пък могат да забележат младите таланти и да ги развиват. Така изкуството в българия умира. Оправите това!

26

Анонимен

преди 2 години

Аз съм учител по музика. Безработен, защото не мога да намеря пълен норматив. А нямам такъв, защото пълния норматив по музика се определя от часовете от 1 до 12 клас.Сами разбирате, че на началните им е позволено да преподават музика и така те крадат норматива на музикантите, а респективно положението е същото и с художниците колеги и с тези по физическо възпитание. Как ще има желаещи тогава да учат за безработни?

25

Учителка

преди 2 години

По образование съм учител математик. Работя в IT сектора, защото заплатата ми е в пъти повече. И не бих се върнала в училище да търпя глезените чеда на великомислещи и скандални родители.

fallback