Снимка: БГНЕС
fallback

Студенти от 8 професионални направления и 18 защитени специалности, по които се очаква най- голям недостиг от специалисти на пазара на труда, ще се обучават безплатно в 18 държавни висши училища.

Целият курс на обучение е безплатен за студентите, приети от учебната 2021-2022 година в специалности от професионалните направления педагогика на обучението по религия, теология, математика, физически науки, научни технологии, енергетика, материали и материалознание.

Без такси ще се обучават студентите в специалностите арменистика и кавказология, африканистика, индология, иранистика, класическа филология, новогръцка филология, допълва БНР.

В списъка също попадат ядрена техника и ядрена енергетика, машини и апарати за хранително-вкусовата и биологичната промишленост, машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост, топло- и ядрена енергетика.

Мярката се прилага за втора година и ще обхване близо девет хиляди студенти първи и втори курс със средства по бюджета на МОН и със средства, планирани със закона за държавния бюджет по бюджетите на съответните висши училища.

Целта на мярката е да се възобнови интересът на кандидат студентите към тези и други важни специалности и направления, за да се подготвят кадри, необходими за икономиката и обществения живот.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 2 години

Едно време беше модерно да се учи "Право", "История" и "Философия" . Защото да развиваш идеологията на една идеологическа държава, каквото беше нашата преди 89-та година, ти донасяше милиони.

30

Излишно МНОГО ВУЗОВЕ

преди 2 години

В България има ОГРОМЕН БРОЙ ВУЗОВЕ, които са НИСКО качество и НАПЪЛНО ИЗЛИШНИ или ДОРИ ВРЕДНИ. Освен ТОВА има ТОЛКОВА МНОГО РАБОТА за която НЕ Е нужно УНИВЕРСИТЕТСКО Образование просто хората НЕ СА НАУЧЕНИ ДА РАБОТЯТ И ТРУДЯТ.

29

Дори и пари да дават

преди 2 години

Младите НЕ и НЯМА да ИСКАТ да остават НА МИЗЕРИЯТА ТУК в България. Гастербайтърите пичелят луди пари и без да имат дипломи. А на тези на които им трябва диплома е НАЙ-удачно да УЧАТ в ЧУЖБИНА и ТАМ ДА ЖИВЕЯТ И ТАМ ДА РАБОТЯТ.

fallback