31

Анонимен

преди 2 години

Едно време беше модерно да се учи "Право", "История" и "Философия" . Защото да развиваш идеологията на една идеологическа държава, каквото беше нашата преди 89-та година, ти донасяше милиони.

30

Излишно МНОГО ВУЗОВЕ

преди 2 години

В България има ОГРОМЕН БРОЙ ВУЗОВЕ, които са НИСКО качество и НАПЪЛНО ИЗЛИШНИ или ДОРИ ВРЕДНИ. Освен ТОВА има ТОЛКОВА МНОГО РАБОТА за която НЕ Е нужно УНИВЕРСИТЕТСКО Образование просто хората НЕ СА НАУЧЕНИ ДА РАБОТЯТ И ТРУДЯТ.

29

Дори и пари да дават

преди 2 години

Младите НЕ и НЯМА да ИСКАТ да остават НА МИЗЕРИЯТА ТУК в България. Гастербайтърите пичелят луди пари и без да имат дипломи. А на тези на които им трябва диплома е НАЙ-удачно да УЧАТ в ЧУЖБИНА и ТАМ ДА ЖИВЕЯТ И ТАМ ДА РАБОТЯТ.

28

Не

преди 2 години

си мислете че тези т.нар. "защитени" специалности не са такива, защото едни определени ВУЗове, който са все топ-ъфф-дъ-топ-Ъ са го закъсали яко по тези спец. Няма никакво значение от какви кадри има и от какви няма нужда икономиката ни... важното е съответните лобита да са рахат.

27

Отвратен

преди 2 години

Поредната тъпотия...липса на пазара на труда има във всички инжинерни и дигитални науки те ми обучават безплатно теолози, африканистика, индология, иранистика, новогръцка филология и тн?! Кой има нужда от това? Иран, Авганистан ...защо ние да плащаме за това? *** продажници 0 къде са ни лекарите, медицинските сестри, инжинерите,биохимиците ...или запада да инвестира в тях за да расте икономиката им а ние в иранци и инидийци.

26

бонго

преди 2 години

Най-голямата мотивация за един специалист е реализацията, заплащането. След като няма такива, няма и студенти да има.

25

Ванката

преди 2 години

Не ми е ясно обаче, какъв е приносът за икономиката за африканисти, кавказолози, иранолози, индолози и пр. алабалози, че чак са защитени!? Къде са инженерните специалности, къде са медицинските направления, къде са биолзи, химици, физици?

24

Анонимен

преди 2 години

До Гост - физиците, ако изобщо ги има останали, бягат да учат и да се развиват в чужбина. За физици има работи в банкови институции, в софтуерното инженерство, производство, Data Science и други.Учители по информатика не нам, как ще стане ноера. Младши учител, допреди 2-3 години взимаше 650-700 лева заплата. Същия, може да научи елементарни неща за уеб разработка и да започне на 1500 лева заплата, без да му се налага, да работи с откачени тийнове.

23

Анонимен

преди 2 години

До До Учител - Спориш с беге тpoл. Няма нужда. За тях всичко,което не е свързано с панелката, голфа, кръчмата, чалгата и гаците със зелето, не е важно и е смотано.

22

Анонимен

преди 2 години

Чувал съм за ВУЗ, даже съм завършил един. Обаче не знам какво е вуз.

21

До Учител

преди 2 години

"специалност Психология е една от най-желаните, защото не е точна наука. Там ако ще и пълни глупости да кръжат в главата ти, пак ще завършиш." - Не само точните науки са "важни". Без приложни науки - например медицина, архитектура - съвременното общество не може да функционира. А колкото до "завършването", същото важи за всички специалности у нас, включително за педагогиката. Апропо, тя да не би да е точна наука?

20

Анонимен

преди 2 години

Сервитьор в известна столична бирария, според обява в Джобса, взима 1400 лв за 4 часов работен ден. За 8 часова смяна правете си сметка. Отделно бакшишите. Един барман в известно заведение на Витошка, взима 2600 лв чисти. Един старши готвач в известен ресторант, получава 3200 чисти. Една сервитьорка в известна верига български сладкарници, според обява в Джобса, взима 2200 лв. Един дюнерджия, средно получава между 2000 и 3000 лв чисто. Един доставчик на напитки с автомобил, взима 1750 чисто.

19

Анонимен

преди 2 години

Няма нужда да се напъвате да представяте нещата, че все едно ако си завършил физика, едва ли не ще си намериш хубава работа. В България нормална работа за физици просто няма. Има някакви места, ама те бързо се заемат от "едни наши момчета", с връзки, ходатайстване, че да им дадат максимум по 1500-2000 лв заплатка. Реално в момента печелят хората които учат езици и които се занимават с някакви по-лежерни професии. Всеки втори мързелан инвестира в крипто. Един рънър взима 2500 лв в заведение.

18

Учител

преди 2 години

Напротив, специалност Психология е една от най-желаните, защото не е точна наука. Там ако ще и пълни глупости да кръжат в главата ти, пак ще завършиш. В България има деца, които печелят златни медали на олимпиади по точни науки (математика, физика, химия, дори биология, т.н.), но масовката иначе е от много глyпави деца на които не им се учи и предпочитат да станат "търговци", "специалисти човешки ресурси", "рекруитъри", "психолози", "философи", "теолози", "политолози" и разни други подобни.

17

ИТН

преди 2 години

За теца на д-р Доган трябват специалисти.Законите в България се правят за него сега му трябват специалисти от тези браншове

16

До Християна

преди 2 години

"Защо не махнат таксите за специалност психология? В България има остра липса на психолози и трябва да стане защитена специалност." - Няма остра липса на студенти по психология, напротив - тя е една от предпочитаните специалности. Всяка година само в една от магистратурите по психология в СУ завършват по 25 - 30 души. Но макс. 2-3 от всеки випуск после започват работа като психолози и скоро се отказват. Причините - ниското заплащане и отношението към тях, подобно е на това към учителите.

15

Сосидж

преди 2 години

Сетиха се- като няча студенти вече. Браво пак за инициативата де- да не звуча неблагодарен.

14

Анонимен

преди 2 години

До 4 Анонимен До 1 В Германия само 2-3 българи са студенти по физика. ~Едно време следвах електроника, пък завърших физика и сега нямам проблеми за работа! Работя когато поискам и ако не ми дадат това което искам не работя! Оказва се, че със законите на физиката, които доста хора не разбират или не ги знаят, може да се живее добре!~ поздрави от една страна асоциирана към ЕС!

13

Анонимен

преди 2 години

Няма лошо само че държавата и пак се явява спонсор на кадри за чужбина. Нормално е ВСИЧКИ ЗАВЪРШИЛИ ДЪРЖАВНА ПОРЪЧКА ПЛАТЕНО ИЛИ БЕЗПЛАТНО ДА РАБОТЯТ В БЪЛГАРИЯ ПО РАЗРЕДЕЛЕНИЕ ОТ ПОНЕ ОТ 3 ДО 5 ГОДИНИ. ТАКА Е В ИСПАНИЯ ЛЕКАРИТЕ ТАМ СЛЕД ЗАВЪРШВАНЕ ИМАТ РАЗПРЕДЕ-ЛЕНИЕ ПО УСПЕХА ОТ ДИПЛОМАТА НА ВСИЧКИ УНИВЕРСИТЕТИ. ИНАЧЕ КОЙТО НЕ ИСКА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ СИ ПЛАЩА НЕУСТОЙКАТА. НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА ХЕМ БЕДНА, ХЕМ СПОНСОР С КАДРИ ЗА БОГАТИТЕ!!!

12

Християна

преди 2 години

Защо не махнат таксите за специалност психология? В България има остра липса на психолози и трябва да стане защитена специалност.