Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

С нов предмет в училище децата ще се учат да живеят здравословно. Това е заложено в Плана за възстановяване на страната, съобщи Нова телевизия.

По-малките ще бъдат обучавани как да мият ръцете си и да спазват хигиена, а по-големите ще се запознават с вредите от алкохола и цигарите. В Плана за възстановяване на държавата е записано, че „едва в 11-12 клас българските младежи ще се учат на партньорство и родителство”.

В мотивите за въвеждането на предмета се посочва, че през последните 10 години у нас се наблюдават тревожни тенденции при подрастващите - рисково сексуално поведение, злоупотреба с психоактивни вещества и опиати. Идеята е от малки учениците да се научат да водят здравословен и екологичен начин на живот. Предвидено е предметът да се изучава от първи до 12-ти клас.

В националния ни план е заложено децата от начален етап да наблягат на създаване на хигиенни и хранителни навици, а по-големите, от 11 и 12 клас - на сексуалната култура и рисковете от цигарите и алкохола.

Според експерти пандемията от коронавирус е показала нагледно нуждата от по-добра здравна култура.

„Българското училище не отговаря на нуждите на децата да притежават житейски умения, а повечето учители не са подготвени да дават тези знания”, се казва още в плана. Самите учители твърдят, че могат да се справят, ако имат добре разписани насоки.

По реформата ще работят съвместно от здравното и от образователното министерство - като промените ще влязат в Закона за предучилищното и училищно образование.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

ПАРТНьОРСТВО И ...

преди 2 години

Възпитанието в партньорство и родителство е възможно най-деликатната тема във възпитанието на децата, където става дума за предаване на семейни ценности и традиции. Това трябва да е запазена територия САМО за родители като първа инстанция възпитатели. Трябва да има права за родителите да решават дали децата им да участват в тези програми. Моите деца ще продължат традициите на моето семейство, където не се говори за секс, а за любов между мама и татко, в резултат на която се ражда нов човек.

52

еее айде сИга

преди 2 години

Само ръцете ли?Ами очи, дупе, крака, уши........?!

51

Котарак

преди 2 години

И крачетата, и крачетата също.

fallback