Снимка: БГНЕС

1329 са местата в държавния план-прием в 5-и клас. Това показват данните на Министерството на образованието, предава "Монитор". Те са разпределени в 51 паралелки в 30 гимназии в цялата страна.

Четвъртокласниците ще се борят за място в паралелките с профил "Математически" или "Природни науки" на база постиженията си от националното външно оценяване по български език и литература и участието си в състезания и олимпиади от календара на МОН през учебната 2020/2021-ва.

За първа година в столицата прием на 2 паралелки в 5-и клас предлага и Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов". Досега само СМГ приемаше по 6 паралелки, сподели шефката на столичния образователен инспекторат Ваня Кастрева. "Увеличаваме приема на 8 паралелки, или общо 208 деца. Това е възможност, която се дава на децата, които имат таланта да се докоснат до математиката. Техният прием се реализира по вътрешни правила, коитодвете училища са разработили и приели на педагогически съвет.

Още по темата

Двете гимназии имат близки правила, защото правото да кандидатстват и в двете училища имат ученици, които са завършили успешно начален етап на основното си образование, явили са се на националното външно оценяване в 4-ти клас и са участвали в ключовите състезания от календара на МОН за 2020/20201-ва", разясни тя. Формулите и на двете училища са качени на сайтовете им и всеки може да се запознае с тях. Разликата е, че те дават различна тежест на критериите и учениците могат да използват резултатите от различни състезания, за да имат по-голям шанс да се класират.

"Надявам се, добре запознавайки се с формулите на съответните училища и различните формати, родителите да направят своя информиран избор", подчерта Кастрева.

За учениците, които кандидатстват в СМГ, има три разработени варианта. В първия математическо състезание за ученици от 4-ти клас "Математика за всеки", областен кръг на олимпиадата по математика и едно от състезанията "Пролетно математическо състезание" или "Математическо състезание европейско кенгуру".

Втората опция е балът на кандидата да се сформира по формула, за която са важни резултатите от "Математика за всеки" и едно от двете състезания "Пролетно математическо състезание" или математическо състезание "Европейско кенгуру". Третата комбинация, която може да избере родителят, са точките от "Математика за всеки" и областен кръг на олимпиадата по математика.

"И в трите варианта се повтаря състезанието „Математика за всеки” и то е водещо, докато другите компоненти могат да се сменят", обобщи Кастрева. В НПМГза кандидатите е важно участието в поне две състезания, включени в календара на МОН като може да се избира между "Математика за всеки", областен кръг на олимпиадата по математика, „Европейско кенгуру” и пролетни математически състезания. И в двете гимназии се кандидатства от 2 до 5 юли онлайн или на място.

В МГ "Петър Берон" във Варна до 15 юли е обявен прием на 3 паралелки в пети клас с общо 78 места. Оценките за прием се образуват по регламент, публикуван в началото на годината на сайта на гимназията.

В Математическа гимназия "Баба Тонка" в Русе и ППМГ "Акад. Н. Обрешков" Разград освен резултати от НВО и участието в матурите вземат предвид и оценките в раздел А от свидетелството за завършен начален етап. За да бъде част от бала на кандидата, средноаритметичната им стойност е превърната в точки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase