Снимка: архив, БГНЕС

Положителна тенденция показват резултатите и на двата изпита след седми клас през тази година. Макар и с малко, те надхвърлят постигнатото през 2020 г. По-високи са дори от тези през 2019 г., когато цялото обучение беше присъствено, съобщи Министерството на образованието и науката.

Средният успех по български език и литература сега е 53,86 точки от максимум 100. Продължава тенденцията към плавно нарастване на средния брой точки по математика, но въпреки това той остава нисък - 37,94 точки.

Още по темата

Само трима седмокласници са пълни отличници и по двата предмета.

Четиридесет и четирима имат нула точки и на двата изпита.

Със 100 точки по български език и литература са 14 ученици, а по математика - 152. С нула точки по български език и литература са 223 седмокласници, а по математика - 208.

Разказът "Череши" от Захари Карабашлиев като цяло не е затруднил учениците, показват резултатите. Седмокласниците са предали текста, макар и невинаги подробно. Не всички са прилагали книжовноезиковите правила. Повече от половината не умеят да оформят текст графично, посочват от МОН.

Преобладаващата част от седмокласниците се ориентират в изучавани творби по отношение на герои, образи, теми, проблеми. Едва един от всеки четирима обаче открива повечето или всички грешки в текст. Над половината от учениците не разчитат внушенията в откъс от изучавана творба.

По математика най-лесни са били задачите за ъгли.

Не се забелязва значително разместване спрямо предходни години сред регионите с най-високи постижения. С високи резултати и по двата предмета са София, Смолян, Варна и Русе. Както и при десети клас, учениците от Ямбол и от Кърджали са значително по-добри по математика, отколкото по български език и литература. Обратното е в Перник. Там са по-силни по български език и литература. Габрово е в първата петица по български език и литература, а Бургас - по математика.

Възпитаниците на математическите и природоматематическите гимназии са традиционно с най-добри резултати и по двата предмета.

На националното външно оценяване по БЕЛ се явиха 57 538 ученици, а по математика - 57 328.

Резултатите от националното външно оценяване в VII клас по БЕЛ и математика можете да видите ТУК.

 

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 10 месеца

ехааа,добре ,че беше дистанционното обучениеособено добре са се представили децата на цветнокожите

50

Анонимен

преди 10 месеца

Елементарен тест по БЕЛ, супер елементарен сметкаджийски тест по математика. Нито една качествена и трудна задача! Какво се хвалите с успехи от МОН, че и майки с резултатите на децата си. После ще ревете, че не могат учениците да се класират за желани гимназии , въпреки космическите точки от НВО. Ама така е, като трябва да се отчита дейност.

49

Анонимен

преди 10 месеца

Никога тестовете не са били толкова лесни като тази година, откакто има външно оценяване.