Снимка: Pixabay
fallback

Част от университетите правят анкети, за да определят кои са предпочитаните от младите лекари специалности. Тази година водещата специалност отново е вътрешни болести. В същото време в някои направления има недостиг на кадри - например в патология. Това сподели Теодора Делчева, зам.-председател на Асоциация на студентите медици в България, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Преди няколко дни здравният министър представи предложение 3-годишната уседналост за младите лекари да отпадне. "В наредбата освен уседналостта кандидатстването ще бъде различно. То ще случва 2 пъти годишно, докато в момента местата се обявяват 1 път годишно. Специализантите ще могат да започват работа през март и октомври. Предложени са крайни срокове, което е допълнение към наредбата", каза Делчева.

От думите на госта стана ясно, че изискването специализантите да работят болницата, в която са се обучавали, ще отпадне. Теодора Делчева е на мнение, че предложените от здравния министър промени са положителни.

"Ако се приемат промените, ще има по-ясно дефинирани срокове, което е от полза за всички студенти. Престои да тестваме как би повлиял моделът на териториалното разпределение, т. е. това младите лекари да имат възможност да кандидатстват по области", обясни тя пред Bloomberg TV Bulgaria

Гостът коментира, че задържането на младите специалисти в областта на здравеопазването в България преминава през създаването на градивни промени.

"На първо място трябва да се осигурят достатъчно работни места. На второ място - възнаграждението е проблем в целия здравен сектор. Привлекателно за младите хора е предлагането на възможности за развитие като допълнителни курсове, например".

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Уууу

преди 2 години

Държава в която, дори просяците и емигрантите не искат да остават.

39

Анонимен

преди 2 години

Тук се задържат хирургически специалности даже се връщат от чужбина тук защото там има избор на екип и поради това им се цакат пари нрщо което го нвма на Запад законоустановен рекет

38

Кико

преди 2 години

Как да ги задържи те ? Само ако пак дойдат комунистите и сложат бариери още на Драгоман Сандански и Хасково!

fallback