Снимка: БГНЕС

Десетокласниците се представиха по-добре на изпита по български език и литература (БЕЛ) отколкото на този по математика на първото национално външно оценяване, което се проведе миналата седмица, съобщиха от МОН.

Средният резултат по БЕЛ е 22,50 точки от максимум 50  (45%). Успехът по математика е по-нисък – средно 13,84 (27,68%). Девет ученици имат нула точки и по двата предмета. И на двата изпита нито един не е постигнал максимален резултат.

Това показват данните от задължителните изпити в Х клас, които бяха публикувани днес ТУК.

Само трима ученици имат 48 от 50 възможни точки на изпита по български език и литература. Деветдесет и шест са работите с нула точки.

Като цяло десетокласниците лесно извличат информация от текст и таблица при задачите с избираем отговор, но имат проблем при обработването на информация, когато от тях се изисква свободен отговор. 86% от учениците знаят речниковото значение на думите. Близо 2/3 от тях са показали, че могат да формулират един или два кратки контрааргумента по дадено твърдение.

Много от десетокласниците са предпочели да пишат теза, без да я обвързват с откъса от посочения изучаван художествен текст. 18% от тях не са се справили със задачата за редактиране.

Задачите по математика проверяваха усвоените знания и придобитите умения за разбиране на понятия, прилагане на математически свойства и теореми и др. С максимален брой точки са 29 десетокласници, 285 не са решили правилно нито една задача.

Сред регионите с най-високи резултати и по двата предмета се нареждат София, Смолян, Варна, а на опашката остава Разград. Прави впечатление силното представяне по математика на десетокласниците от Ямбол и от Кърджали, които по български език и литература са показали значително по-ниски резултати в сравнение с учениците от останалите региони.

Училищата с най-високи резултати и по двата предмета са предимно математически и езикови гимназии от големите градове – София, Бургас, Пловдив, Варна, Русе. Място сред тях по математика са намерили също ПГ „Св. Климент Охридски“ в Елхово, както и СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Неделино.

На национално външно оценяване по български език и литература се явиха 48 809 десетокласници, а по математика – 48 334.

Данните от националното външно оценяване в Х клас ще бъдат част от подготвяния анализ на средното образование. Служебният екип на МОН ще предложи конкретни промени при тези изпити за следващата година.

Коментари Напиши коментар

79

Анонимен

преди 10 месеца

Програмата по математика е ненужно утежнена и несъобразена с възрастта. Всичко започна преди около 14 години,когато МОН свали материал от 7. клас в 5. клас!Министър беше или Игнатов,или Даниел Вълчев.Тогава по време на учебната година включиха и т.нар. трансформиращ преразказ за седмокласниците и учителите се чудеха кога да го отработват с децата,защото влезе в изпитния формат.Всяка промяна в учебните програми се прави,за да има повод за поръчка на нови учебници и помагала-"усвояват" се милиони.

78

Анонимен

преди 10 месеца

Заглавието е неправилно. От статията достигам до извода, че заглавието трябва да е: "По математика десетокласниците имат по-трагични резултати дори и от тези по БЕЛ"

77

До амбициозен родите

преди 10 месеца

До АнонименЕсето, затова е есе, защото е в свободна форма. Може и в рими да го пишеш...Може пиктография като в пещерите да правиш.