Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Външното оценяване е обективният поглед. То оставя на равни основи всички, които се явяват в 4-ти и 10-и клас. Ако миналата година бе премахнато, то тази година трябва да го има при спазване на всички противоепидемични мерки. Това заяви пред БНТ Диян Стаматов, директор на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов".

Според него веднага след пролетната ваканция трябва да започне отново ротационният принцип, за  присъственото обучение, което да даде своите резултати.

От 12 април вероятно учениците от 1-ви до 4-ти клас ще се върнат в класните ста, заяви той и прогнозира, че това ще стане ясно още днес. Диян Стаматов допълни, че от 5-и до 12-и клас трябва трябва да се върнат ротационно на училище.

Директорът добави, че вероятно ще има необходимост в летните месеци и през месец септември за наваксване на материала и прогнозира, че учебната година ще започне по план на 15 септември.

"Компромисът с дистанционното обучение беше правилен. Затварянето беше разумен и правилен подход. Националното външно оценяване трябва да се проведе, то няма задължителен характер, това е обективният поглед, трябва да го има. Онлайн обучението е временно и краткотрайно, има субективно отношение при него", отбеляза Диян Стаматов.

Според него трябва да се редактира и да се прецизира изпитният материал за кандидатстващите след 7-ми и 12-и клас.

Надежда Цекулова, която е родител, определи онлайн обучението като неуспешно."Очаквам от самото начало на пандемията представителите на институциите, които се занимават с образование, да предложат решение за децата. Те да обслушват проблемите, с които те се сблъскват. Това решение за провеждане на изпити обслужва системата", категорична бе Надежда Цекулова.

Тя каза, че едни деца имат проблеми с недостиг на устройства, други са имали устройства, но не са имали възможност да бъдат подкрепени от родителите у дома, които са били заети с работа. Трети са били крайно изолирани от тяхната социална среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase