БСП излезе с декларация срещу част от материала в българските учебници. С какво не са съгласни социалистите?

Този филм вече сме го гледахме, през 2001 г. пак изцяло променихме учебното съдържание, но сега виждаме процента на неграмотност. Когато говорим за реформа в средното образование, трябва да отговорим на това какво и как учат децата ни, заяви за "Денят ON AIR" депутатът от левицата Ирена Анастасова.

Още по темата
Според нея създателите на учебниците могат да бъдат критикувани за езика на учебниците, но не и за обема материал.

"Изцяло отговорността е на образователното министерство", подчерта тя за Bulgaria ON AIR.

"Информацията е проблем, езикът в учебниците е проблем. Както беше по биология - трябваше да се преподава РНК, ДНК. Материалът не е съобразен със способностите на децата. Много родители ми казват, че те не могат да го разберат, а как да искаме това от децата", допълни депутатът.

По думите ѝ проблемът с учебното съдържание е изключително тежък.

"Това са неща, за които после не можем да се сърдим на децата и ги отблъскваме още в начален етап - така се създава бариерата "аз не мога, не го разбирам" при тях. Оставаме с впечатлението, че просто се преподава материал. Ще имаме осакатено поколение", обясни Анастасова.

Тя даде пример с учители, които работят с учебни материали, а не с учебници именно заради стила на учебния материал, който е поднесен сложно и неразбираемо.

"Учебното съдържание беше преразгледано, където имаше идеологически проблем. Всичко трябва да е казано на разбираем език, а това не стана през целия мандат на ГЕРБ. Ние ще направим пълен преглед на учебните програми и връзките между тях. Учебникът трябва да е написан от човек, който е хващал дневник в училище. Не може да очакваш, че учебното съдържание ще бъде усвоено по същия начин в онлайн среда", подчерта народният представител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase