Снимка: Димитър Кьосемарлиев

В класните стаи от днес се връщат 7, 8 и 12 клас. От началото на януари присъствено вече учат децата от 1 до 4 клас. Това прави около 60-70% от всички ученици.

Гимназистите от 8 и 12 клас не са присъствено на училище от 29 октомври, седмокласниците - от средата на ноември. През януари кабинетът и НОЩ единодушно решиха, че именно 7, 8 и 12 класове са тези, които първи трябва да се върнат заради изпитите, които им предстоят.

В столицата присъствено на училище ще се върнат 31 000 седмокласници, осмокласници и дванайсетокласници. Това са около 25% от учениците от 5 до 12 клас, което означава, че училищата няма да са пренаселени.

Според  началника на РУО София - град Ваня Кастрева връщането ще е много балансирано и плавно.

Всеки директор трябва да организира спазването на мерките за безопасност, както са разписани в заповедите на министрите на здравеопазването и образованието. На входовете не трябва да се допуска струпване на ученици, там ще се наблюдава дали има деца със симптоми.

"Всяко училище има най-малко 2-3 входа и изхода. Всички те ще бъдат отворени и ще има график, откъдето ще влизат и излизат учениците от различните класове", обясни началникът на РУО Бургас Виолета Илиева.

Движението в коридорите ще е в определените посоки, ще се дезинфекцира, стаите ще се проветряват, ще се използват и закупените вече въздухопречистватели. Колкото до носенето на маските Кастрева обясни пред БНТ:

"За учениците от 5 до 12 клас е задължително, включително в час, с възможност за решение от гледна точка на така наречените "почивки" от носенето на маски, т.е. при отворени прозорци. Но в общите помещения това е задължително, в коридорите, на двора също могат да са без маски, ако няма смесване на групи".

Децата от 1 до 4 клас може да са без маска в клас, защото са само с един учител. Ако обаче учителят или училището реши, те също трябва да са с маски в час. Учителите вече няма да са със шлемове, а задължително с маски. Според Ваня Кастрева след влизането на големите ученици в училище ситуацията стриктно ще се следи.

"Ще се проследи какъв ще бъде процентът на заболелите, затова има и специализирана платформа "карантина", в която директорите на училища имат задължението ежедневно да нанасят данните за тяхното училище", заяви тя.

Според вирусолога проф. Радостина Александрова е много важно да се спазват мерките за безопасност след връщането на големите ученици в клас."Напълно е възможно да се наблюдава покачване на заболелите, отделна тема е как то може да бъде обвързано конкретно с училищата, тъй като те в крайна сметка отразяват това, което се случва в обществото. Всяко нещо се следи и решенията се взимат в динамика въз основа на ситуацията", коментира проф. Александрова.

Идеята е, след като се видят данните на заболелите след връщането на големите ученици, ако се наложи, ситуацията да се коригира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase