Снимка: БГНЕС

Забавя се дипломирането на студентите по право, защото техните държавни изпити по регламент могат да се провеждат само присъствено. Това каза Станимир Бояджиев, заместник-председател на Националното представителство на студентските съвети.

Младите юристи е трябвало да завършат преди седмица-две. В настоящата обстановка това ще се забави с месец или два, смята Бояджиев. Той уточни, че в повечето юридически факултети няма и насрочени дати. Това засяга около 1500 дипломанти.

Това може да се уреди като изключение в ограничителната заповед на здравния министър, подобно на изключението за медицинските специалности, посочи той.

"При спазване на дистанция и разреждане на потоците няма да има никакви проблеми за реализирането и провеждането на тези изпити“, коментира Бояджиев пред БНР.

Семестриалните и държавните изпити да се провеждат присъствено, вторият семестър да започне стандартно – за това настояват от Националното представителство на студентските съвети.

"Излязохме с тази позиция, след като за пореден път анализирахме ситуацията през изминалите седмици с колегите от висшите училища, проведохме общи събрания в електронна среда, дискутирахме, изложихме всички мотиви. Дойде моментът да представим тези наши предложения“, обясни той.

Висшите училища по изкуства и техническите университети, където обучението е почти изцяло практическо, изпитват трудности вече почти година, изтъкна Станимир Бояджиев. Той определи хибридния модел, с който започна настоящата учебна година, като адекватен, заради живия елемент в упражненията. Така по думите му не се ощетява обучението на студентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase