Снимка: БГНЕС

Ученик в 7-и клас вече за трети път е под карантина. Най-абсурдното е, че момчето вече е преболедувало COVID-19 и дни по-късно му се налага пак да се затвори у дома под карантина - този път заради заразен съученик. От РЗИ обясниха за БНТ, че такава е заповедта на здравното министерство. Министърът го потвърди.

Синът на Бояна е на 13 години, учи в 7-и клас. Затворен е у дома вече 30 дни с ден, два изключение.

"Първият път беше заради сестра си, след това заради себе си, защото той се разболя, после се върна на училище за два дни и отново го поставиха под карантина заради болен съученик. Това според мен е някакво чиновническо безумие! Защото никой не се интересува как това дете ще изкара 30 дни затворено вкъщи", разказа Бояна Ушева.

Попитан за куриозния случай министър Костадин Ангелов отговори, че такава е заповедта и тя категорично трябва да бъде спазвана.

Според Бояна Министерството на здравеопазването трябва да преосмисли заповедта си за деца, които вече са изкарали вируса, за да не бъдат поставяни отново под карантина. В противен случай рискът да останат затворени по домовете си цяла година е голям.

Според разпорежданията детето е подадено като контактно от директора на училището, в което учи и карантината важи за целия клас, без изключения.

"Трябва институциите да започнат да мислят за тези деца като за личности, а не да слагат целия клас в анблок и да го карантинират накуп, защото така им е по-лесно", коментира Бояна.

Синът на Бояна от вчера така или иначе трябва да мине на онлайн обучение. С тази разлика, че сега е затворник вкъщи и РЗИ го проверява на адреса. На момчето му предстои външно оценяване, но заради карантината вече близо месец той не може да ходи и на частни уроци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase