Снимка: Pixabay
fallback

Учителите са пренесли преподаването в класната стая на принципа copy – paste в дигитална среда, то не се е обновило с онлайн ресурси, обясни пред БНР Антоанета Василева, която отговаря за програмата "Дигитална медийна грамотност“ на Асоциация "Родители". Василева е член на УС на Коалицията за медийна грамотност, специализирала е международно право и права на човека в Швеция и Канада.

Oще по темата

Задачата била да се установи дали децата са получавали задачи за екипна работа, за намиране и сравняване на източници и създаване на съдържание като ключови дейности за интернет средата, обясни Василева.

Само половината преподаватели са използвали официалната платформа на МОН за дистанционно обучение, сочи изследването. Това се определя като недостатък, защото не са били в действие инструментите, които Microsoft Teams и Google Classroom предлагат.

"Всеки десети анкетиран е отговорил, че използва единствено Viber или Facebook, за да комуникира с учениците или да им преподава чрез тях. Това наистина е вредно. Ние разбираме, че Viber и Facebook са най-познати на учителите, на всички хора на практика като комуникационен канал. Това създава страхотни рискове за децата и създава предпоставки учителите да стимулират деца под 14 години да използват Facebook. Viber, който е най-незащитеното за деца приложение, то пък е от 18 нагоре", коментира Антоанета Василева.

Истинското онлайн обучение, което развива умения, е свързано с интеракция, която учителите не са овладели, показва още проучването.

Антоанета Василева уточни, че около половината от учителите са давали задачи за работа в екип, без да обяснят как се случва това в онлайн среда. Учителите имат нужда от продължаващо обучение и квалификация, за да използват всички онлайн инструменти при дистанционно обучение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

ДАААА

преди 3 години

ДО 14....ЕЕЕЕ,А ТВОИТЕ УЧИТЕЛИ ОПРЕДЕЛЕНО НЕ СА СИ СВЪРШИЛО РАБОТАТА--СЪЗДАЛИ СА ЕДНО ПРЕТЕНЦИОННО НИЩО... ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ ПОДКРЕПЯМЕ ГЕРБ... ПО ВРЕМЕТО НА СТАНИШЕВ ЗАПЛАТАТА МИ БЕШЕ КОЛКОТО НА ЧИСТАЧКАТА В АВТОБУСНИ ПРЕВОЗИ.. С ЦЯЛОТО МИ УВАЖЕНИЕ КЪМ ПРОФЕСИЯТА ИМ... И ЗАЩО ЗАПЛАТАТА НА УЧИТЕЛИТЕ ДА НЕ Е ДОСТАТЪЧНО ВИСОКА?!? ЗА ДА МОЖЕ ЕТО ТАКИВА НЕДОРАЗУМЕНИЯ КАТО ВАС ДА СИ ЧЕТКАТ САМОЧУВСТВИЕТО?!? ВЪВ ВСЯКА ПРОФЕСИЯ ИМА ХОРА, КОИТО НЕ СА НА МЯСТОТО СИ... И ПРИ УЧИТЕЛИТЕ Е ТАКА...

31

Аз

преди 3 години

Всички учители могат да работят с компютър, платформи и т.н.В малките градове също.От много години работата е е свързана с часове прекарани пред компютъра.

30

Анонимен

преди 3 години

Не използват платформата на МОН ,защото е неефективна . Много тежка програма не се отваря през таблети и телефони не може да се използва дори през някои лаптопи. Пак сме разцъкали едни пари на някой близък роднина . Пък и защо е необходимо да дебнат от МОН и без това за пет пари работа не вършат освен някакви тъпотий и недомислици друго не сме видели . Има една страхотна клетва 10 деца да имат само един телефон и на него тяхната платформа да не тръгва :)

fallback