Нарушения в някои детски кухни и училищни столове е констатирала Агенцията по храните. Проверките започнаха на 15 септември, като целта е да се гарантира качеството и безопасността на храните, които децата консумират. При необходимост и по преценка на проверяващите инспектори ще бъдат вземани проби за лабораторно изпитване. Обобщените данни ще са готови в началото на следващата седмица.
"Една от задачата е да проверим готовността на тези обекти, втората задача са самите храни. Много подробно се проверяват какви храни влизат, техния произход и спазват ли се сроковете на годност. Третото направление няма как да не е свързано с COVID-19", обясни д-р Любомир Кулински от БАБХ.
Пандемията промени и начина на хранене на децата в столовете. В столичното 51-во училище храната се приготвя на място и дори е кухня-майка, която осигурява храна за няколко училища.
За момента откритите нарушенията от Агенцията по храните са най-често - констатиране на храна с неясен произход, а понякога част от персонала не е с редовно заверени здравни книжки.
"Нещата са в нормата, драстични разлики от годините назад не виждаме, освен това, че се работи в условията на пандемия", добави Кулински.
Заради пандемията част от училищата затвориха столовете и избраха кетъринг фирма за хранене на учениците. Агенцията по храните ще направи проверки и там.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
2
Анонимен
преди 3 годиниДо Страшно е.Дали има и 20 000 души в странта, дето могат да си позволят 10000 лева на година за обучение ...
1
Страшно е.
преди 3 годиниЧастните училища ядат същите неща,даже и по лошо от държавното.Родителите плащат 10000 на година за обучение и жълти стотинки за храна.Пълно е в столовете с хора без дипломи за готвачи и без елементарни хигиенни навици.Проверките са повече от символични.