Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Връщането на децата в училище е вид риск и той може да бъде управляван, както могат да бъдат управлявани и други рискове, смята пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Oще по темата

Според него в условията на пандемия от COVID-19 не е един и същи рискът при едно дете на млади родители този при децата в по-горен курс на обучение с по-възрастни родители и евентуално с хронични заболявания, както и при деца с баби и дядовци вкъщи.

"Рисковете не са еднакви за всички деца и не можем да имаме едно решение за всички. Трябва да индивидуализираме решението и да дадем отговорността за това решение в ръцете на най-близко стоящите до вземането на това решение- класни ръководители, учители и директори на училища. То трябва да бъде на базата на ясно дефинирани предварително правила от Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването", каза той пред БНР.

"Коронавирусът се намества по такъв начин в нашия организъм, че е много трудно той да бъде блокиран, без да бъдат блокирани нашите клетки, т.е. страничните ефекти от подобно лечение биха били неприемливо високи. По тази причина, основните надежди, които се залагат, са на биологично активните средства, каквито са воксините, за да може организмът да си изработи антитела и клетъчен имунитет, който да ни предпазва", обясни пулмологът.

Той подчерта, че повторното заразяване става с мутирал щам от вируса и преминава по-леко. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Ванката

преди 3 години

Управляем риск - друг път. Такъв хаос ще настане с първите положителни проби в училище, че не ми се мисли. Имаха половин година да пренастроят уч. процес, те го проспаха. Варианти бол - намалени класове, намалени часове, трисменно обучение, предпазни прегради за катедрите, комбинирано обучение....

32

Анонимен

преди 3 години

През ноември ще започнат да говорят ,че всъщност става въпрос за грип и който оцелее.Майнатааа им.

31

До Мислеща

преди 3 години

Брей, как пък го измисли чак сега това, което хората повтарят от месеци??? Много акъл, много...

fallback