Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Синдикат „Образование“ застава зад идеята част от часовете в училище да се провеждат дистанционно.

Според профсъюза промените ще дадат възможност за онлайн обучение при грипни ваканции, при форми на обучение извън редовната и интегрирано електронно обучение в присъствения учебен процес.

Още по темата

„Разразилият се национален дебат е учудващ, защото всички тези възможности са известни и използвани от десетилетия във водещите образователни системи. Може би съвместяването на редовна и електронна форма е новата визия на образователната система, като съотношението между двете форми е в основата на утвърдената за Европа политика за обучение в електронна среда“, посочват от синдиката.

Положителните страни на този, неприлаган досега учебен процес, са, че обхватът на учениците беше съизмерим с редовния. Интересът към тази форма беше впечатляваща от гимназиалния етап. Въпреки липсата на единна платформа, българските училища се интегрираха в тази иновация и направиха възможно успешното завършване на учебната година и провеждането на матури и външни оценявания, анализират ситуацията по време на пандемията от синдиката.

Голям недостатък в организацията беше липсата на оценки в първия етап от провеждането на дистанционния процес.

Още по-демотивиращ елемент беше забраната от МОН за писане на отсъствия. Тази свобода лиши от мотивация хиляди ученици и те не участваха ефективно в работата на класовете. Но това е задължаващо към законотворците - да ситуират регламент за електронно обучение – писане на отсъствия и включени видеокамери и т.н., пише още в позицията.

От синдиката смятат, че е необходимо да се осигури лаптоп за всеки учител, домашен интернет за учители и таблети за учениците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase